Израелската армия потвърди, че хиляди военнослужещи ще бъдат изтеглени от

...
Израелската армия потвърди, че хиляди военнослужещи ще бъдат изтеглени от
Коментари Харесай

Израел изтегля хиляди военни от Газа, но се готви да воюва поне 6 месеца

Израелската войска удостовери, че хиляди военнослужещи ще бъдат изтеглени от линията Газа. В хода на подготовката за очакване на по-нискоинтензивна фаза от войната, почнала на 7 октомври против ислямисткото придвижване " Хамас " на 7 октомври, обаче Израелските сили за защита оповестиха, че чакат сраженията да продължат най-малко шест месеца или даже през цялата 2024 година

Ударите по южна Газа се ускориха тази нощ със самолети и танкове, само че съгласно представител на Съединените щати, представен от " Ройтерс ", най-малко на север има индикации за прекосяване към по-нискоинтензивни интервенции.

Тази седмица при фамилиите си се връщат 55-ва и 14-а бригада, формирани от резервисти. Други три бригади отиват на планувани подготвителни действия в идващите седмици. Много от по-възрастните резервисти и в тях обаче ще се приберат вкъщи.

Решението се очакваше в последните седмици, откакто войната след изненадващото напедение на " Хамас " с 1200 жертви. От палестинска страна, съгласно следените от " Хамас " здравни управляващи в Газа, са убити 22 хиляди души в хода на бомбардировките и сухопътната интервенция на априта (Израел споделя, че хиляди от тях са бойци). 

В тази обстановка пораства натискът на интернационалната общественост за ново прекъсване на огъня, а Съединените щати, водещият покровител на Израел, настоя предишния месец за по-прецизен метод, ограничителен цивилните жертви.

Заради стопанската система и Ливан

Решението за изтеглянето обаче е обвързвано и с отрицателните резултати на войната върху стопанската система. Страната не показва числеността на силите си в Газа сега, само че разгласи, че ще извика към 300 хиляди резервисти - 10-15% от работната мощ. Много от тях не могат да работят в фирмите си или са възпрепятствани да продължат бизнеса или следването си. Управителят на централната банка Амир Ярон сподели в понеделник, че разноските за войната възлизат минимум на 210 милиарда шекела или 58 милиарда $.

Израел счита да наеме десетки хиляди непознати строителни служащи от Китай, Индия и други страни, съгласно диалог на генералния шеф на министерството на инфраструктурата Йехуда Моргенщерн с икономическото издание Calcalist.

Част от мотивацията за изтеглянето е и освобождение на повече сили, които да могат да реагират при ескалация на север по границата с Ливан, където обстрелът стана по-интензивен в края на предходната година. В понеделник бяха ранени петима израелски военни при офанзиви от Ливан.

Вчера израелската войска разгласи, че са нанесени въздушни удари по позиции на " Хизбула ". Според представител на военните, представен от " Ройтерс ", обстановката на границата с Ливан " не може да продължава ", а " идният шестмесечен интервал е сериозен миг " (подобни думи насочи преди дни и членът на военния кабинет, другояче водещ съперник на премиера Бенямин Нетаняху, Бени Ганц).

Възможно е да продължи и през остатъка от 2024 година

Израел твърди, че е овладял по-голямата част от северна Газа (където е и град Газа). Вниманието се трансферира първо към централната част на линията, а по-късно се чака да се ускори към южната, където е втория по величина град - Хан Юнис.

При население от 2.3 млн. души, по-голямата част от което са разселени от спора и са избягали от севера съгласно Организация на обединените нации, цивилните в Газа се намират главно в и към Хан Юнис и Рафах, край границата с Египет. На конференция на 31 декември Нетаняху каза, че желае цялостен надзор над границата на Газа с Египет, с цел да бъде " демилитаризиран " регионът (фактически отвод от решението, взето през 2005 година за евакуиране на израелската войска от Газа).

Крайнодесните съдружни сътрудници на Нетаняху продължиха да нагнетяват напрежение. Крайнодесният финансов министър Бецалел Смотрич изиска възобновяване на израелските селища като част от напъните за " непрекъснат надзор " на Газа и прикани палестинците да изоставен Газа и да създадат място за израелци, които щели да накарат " пустинята да разцъфне ". Друг член на кабинета, министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, сподели, че палестинците би трябвало да отидат в други страни и да бъдат насърчавани за това, а войната предоставяла " опция " за задачата.

По време на последния си брифинг основният представител на армията, контраадмирал Даниел Хагари, съобщи, че въоръжените сили чакат " продължителни сражения " и че подготовката е за водене на войната през цялата 2024 година и че изтеглянето на военни ще им даде нови сили за по-нататъшни бойни дейности. Събеседник на " Ройтерс " в израелската войска в същото време позволява, че интервенциите в Газа ще лишават " минимум още шест месеца ".

Израелските сили за защита би трябвало да възнамеряват отсега нататък поради разбирането, че ще има спомагателни задачи и сраженията ще продължат през остатъка от годината. 
ТЕМА преди 2 часа 2004 преди 2 дни 1805 преди 2 дни 1615
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР