Израелската армия обави, че засилва въздушните удари срещу Газа и

...
Израелската армия обави, че засилва въздушните удари срещу Газа и
Коментари Харесай

Предупреждение от Нетаняху: Ако Хизбула реши да влезе във войната, ще направи съдбоносна грешка

Израелската войска обави, че ускорява въздушните удари против Газа и прикани още веднъж жителите на Ивицата да се реалокират на юг. През миналата нощ са били премахнати десетки палестински бойци, в това число заместник-командващия ракетните сили на Хамас, заяви израелската войска.

Израел разшири евакуационните проекти по северната си граница с Ливан на фона на зачестили трансгранични конфликти сред израелски военни и бойци от Хизбула. Към листата с 28 обитаеми места и близкия град Кирят Шмона, в този момент се прибавят още 14 селища.



От началото на настоящия спор загубите на Хизбула при трансгранични стълкновения с израелските сили са към този момент 24. Израел оповестява за най-малко петима убити военни и една цивилна жертва. Премиерът Нетаняху посети военните елементи по северната граница с Ливан и насочи предизвестие.

" Ако Хизбула реши да влезе във войната, ще направи съдбоносна неточност. Ще ги ударим със мощ, която даже не могат да си показват. Последиците за Хизбула и страната Ливан ше бъдат опустошителни ", сподели Бенямин Нетаняху- министър председател на Израел.

Вашингтон вижда капацитет за ескалация на актуалната война в Близкия изток поради дейностите на Иран и подкрепяните от него сили в региона, означи държавният секретар Антъни Блинкен. Шефът на Пентагона беше еднопосочен.

" Ако някоя формация или страна се пробва да разшири този спор и да извлече изгоди от тази злополучна обстановка, нашият съвет е да не го прави. Запазваме си правото да се пазиме и няма да се поколебаем да предприемем подобаващите дейности ", съобщи Лойд Остин - министър на защитата на Съединени американски щати.

Лидерът на Хизбула шейх Насрала не е коментирал ескалацията, само че от обкръжението му твърдят, че следи от близко ситуацията.

През последното денонощие Израел е атакувал военни активи на Хизбула, откъдето е изстреляна ракета против израелски дрон, атакувани са и цели в ливанския град Хула, който е против израелския Кирят Шмона.



Засилените въздушни удари на Израел против Газа би трябвало да сведат до най-малко рисковете за израелските елементи в идващия стадий от войната, разгласи еврейската страна. Израелската войска предизвести жителите на Газа, че могат да бъдат сметната за съучастници на " терористична организация ", в случай че не се изтеглят към южната част на линията.

" Призовавам останалите поданици: отидете на юг. Хамас ви употребява като жив щит. Преместете се в Южната част на Газа, където са основани условия с цел да посрещнем вашите потребности ", уточни контра-адмирал Даниел Хагари- представител на израелската войска.

Израелски въздушни удари унищожиха две джамии в бежанския лагер Джабалия в северната част на линията Газа. Палестинските жертви след 7-ми октомври са над 4 740, а ранените - близо 16 хиляди оповестиха палестинските управляващи. Израелските жертви от началото на войната са над 1400, израелските заложниците в Газа са 212.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР