Израел вече веднъж освободи палестински затворници в замяна на израелец,

...
Израел вече веднъж освободи палестински затворници в замяна на израелец,
Коментари Харесай

Кои са затворниците, които Израел разменя за заложници?

Израел към този момент един път освободи палестински пандизчии в подмяна на израелец, похитен от Хамас. Един от тях в този момент се счита за уредник на всеобщото ликвидиране на 7 октомври. Възможно ли е в този момент историята да се повтори? Или този път ще бъдат освободени единствено жертвите на произвола на правораздаването?

Израел подписа договорка с терористичната организация Хамас: За всеки израелски пленник, освободен от ислямистите, Израел ще освободи трима палестински пандизчии. Разказите за това кои са тези пандизчии се разграничават доста. Докато Израел приказва за наказани и упрекнати в тероризъм, палестинците акцентират, че това са деца и дами, които са жертви на произвола на израелските окупатори. Нито една от тези позиции не устоя на деликатен разбор.

Преди началото на прекратяването на огъня и размяната израелското министерство на правораздаването показа лист с 300 пандизчии, които дават отговор на изискванията на съглашението: Жени и пандизчии на възраст до 18 години. Ако обменът протече по проект по време на четиридневното преустановяване на огъня, 150 от тях евентуално ще бъдат освободени в подмяна на 50 израелски заложници, държани от терористите. Огромното болшинство от изброените пандизчии в действителност са младежи и възрастни на възраст 17 или 18 години. Най-младият пандизчия е на 14 години. Това значи, че няма деца под възрастта за наказателна отговорност.

Въпреки това пандизчиите, които съгласно стандартите на правовата страна могат да бъдат избрани като нарушители или даже терористи, са единствено дребна част от освободените. Около 50 от тях са наказани от съда. Останалите са арестувани под стража, някои от тях за повече от година. Повечето от наказаните са били наказани от израелската военна правосъдна система в окупирания Западен бряг. Тази правосъдна система е част от израелската войска и съгласно единомислещата оценка на израелски, палестински и интернационалните правозащитници не дава отговор на стандартите на конституционното правораздаване. Многократно са документирани насилствени самопризнания, разпити без правно посланичество или на малолетни без родители. Отново и още веднъж тези съдилища издават присъди за отнемане от независимост за месеци или години на млади обвинени за закононарушения като мятане на камъни по бойци или обособени изявления в обществените мрежи. Затворници с такива закононарушения също са в листата на лицата, които могат да бъдат освободени. Тъй като единствено палестинците, само че не и заселниците или другите израелци на Западния бряг, са обект на тази система за военно правораздаване, тя също способства за обстоятелството, че Израел неведнъж е упрекван, че е основал система на апартейд.

Палестинските пандизчии, намиращи се в така наречен административно задържане, не са част от съглашението с Хамас. Тази мощно спорна в интернационален проект процедура разрешава на Израел да задържа палестинци за неопределен срок, без даже да ги осведоми за обвиняванията против тях. Израелските управляващи оправдават това, като настояват, че в някои случаи би трябвало да защитят чиновниците на разузнаването и техните източници. Според израелската организация за отбрана на правата на индивида HaMoked след вълните от арести в Западния бряг след терористичната офанзива на Хамас на 7 октомври тази година броят на административно арестуваните е повишен от към 1300 на повече от 2000 души.

Въпреки това опасенията, че в границите на договорката ще бъдат освободени радикални причинители на принуждение, не са по никакъв начин неоснователни. Някои от пандизчиите в израелския лист излежават присъди до 16 години за опит за ликвидиране, в това число за набези с нож против цивилни жители. Терористите, наказани за осъществено ликвидиране, обаче не са част от размяната.

Примерът с Джахджа Синвар е представен неведнъж, с цел да се подчертае заплахата, която съставлява освобождението на пандизчии, които могат да упражняват принуждение. Синвар, който е наказан за няколко убийства на други палестинци, е освободен през 2011 година като един от над 1000 пандизчии в подмяна на боеца Гилат Шалит, който е похитен като пленник от Хамас и депортиран в Газа. Впоследствие той се издига до най-могъщия човек на Хамас в линията Газа и е считан за уредник на терористичната офанзива от 7 октомври.

Терористи, сравними със Синвар, който към този момент е прочут като " касапинът от Чан Юнис ", този път не са включени в листата на пандизчиите, които ще бъдат освободени. Най-голямата опасност за сигурността на Израел се крие в различен аспект на съглашението с Хамас. Докато терористите са подложени на голям напън вследствие на всеобщите опустошения и евентуално над 14 000 смъртни случая в линията Газа, породени от провокираната от тях война, в този момент те се честват като освободители на Западния бряг и в Източен Йерусалим. Това укрепва ислямистите, чието " заличаване " израелското държавно управление си е сложило като военна цел, и основава още един казус, че отвличането на израелски жители се изплаща.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР