Израел си върна контрола върху граничната ограда с Ивицата Газа,

...
Израел си върна контрола върху граничната ограда с Ивицата Газа,
Коментари Харесай

Израел обяви, че си е върнал контрола върху граничната ограда с Ивицата Газа

Израел си върна контрола върху граничната ограда с Ивицата Газа, съобщи през днешния ден в ефира на израелското Армейско радио представителят на въоръжените сили контраадмирал Даниел Хагари.

 

В края на предходната седмица оградата бе пробита от бойци на палестинската формация " Хамас ", които започнаха масирано навлизане на израелска територия.

 

По думите му, от през вчерашния ден насам не е имало нито един случай на навлизане през границата. Военните слагат мини на местата, където оградата е съборена. Хагари сподели още, че няма информация палестинците да са употребявали подземни тунели, с цел да влязат на територията на Израел, съобщи Ройтерс.

 

Инженерните войски работят за миниране на зоните покрай дупките в оградата, добави Хагари. По думите му на израелска територия има " дребен брой терористи “, които се укриват.

През нощта Израелските сили за защита са поразили повече от 200 цели на ХАМАС в Ивицата Газа. Сред ударените обекти има склад за предпазване на оръжия, ситуиран в джамия, апартамент, употребен от силите на ХАМАС за противотанкови управляеми ракети, и висока кула.

Израелските сили потвърдиха за още 38 бойци, починали в хода на боевете с ХАМАС, с което общият им брой доближи до 123.

Към сегашния миг няма актуализация в данните за жертвите на спора от страна на Израел. Броят на починалите в страната вследствие на ескалацията на израелско-палестинския спор надвиши 900 души. Ранените са 2616, 157 от които - съществено.

Министерството на здравеопазването на Палестинската автономност разгласи, че броят на жертвите от израелските въздушни офанзиви на територията е повишен до 704 души, измежду които 143 деца и 105 дами, предава Al Jazeera. В офанзивите са ранени към 4000 други палестинци.

 

Продължаващата четвърти ден война към този момент лиши живота на 1600 души, като за първи път от десетилетия Израел видя престрелки по улиците на личните си градове, а квартали в Газа бяха превърнати в руини.

 

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли известията в медиите, че Египет е предизвестил Израел за идна офанзива от Ивицата Газа, съобщи ДПА. Кабинетът на Нетаняху дефинира тези известия като " изцяло подправени вести ".

 

Преди това израелските медии оповестиха, че ръководителят на египетското разузнаване Абас Камел е предизвестил Нетаняху 10 дни преди терористичната офанзива, че от линията Газа се чака " нещо извънредно, ужасна интервенция ".

 

Бенямин Нетаняху съобщи, че жестокостите, осъществени от " Хамас " по време на нападението против Израел, наподобяват тези, осъществени от джихадистката формация " Ислямска страна " (ИД), съобщи Ройтерс.

 

По малкия екран Нетаняху описа по какъв начин някои израелци са били убити по време на нахлуването на " Хамас ", като съобщи, че екзекутирани са били и вързани деца. Според него това е било еднакво на бруталните убийства, осъществени от " Ислямска страна ".

 

" Зверствата, осъществени от “Хамас “, не са виждани след зверствата на ИД. Вързани деца, екзекутирани дружно със фамилиите си. Млади мъже и дами, простреляни в гърба, екзекутирани. Други ужаси, които няма да разказвам тук ", сподели Нетаняху.

 

" Винаги сме знаели какво е “Хамас “. Сега целият свят знае. “Хамас “ е ИД. И ние ще я победим тъкмо както както просветеният свят победи ИД. Този лицемерен зложелател искаше война и ще получи война ", сподели той.

 

Израелски бойни самолети бомбардираха непрекъснато до ранните часове на днешния ден центъра на град Газа, където са основани управляващите в следения от " Хамас " анклав, съобщи Асошиейтед прес. Навлязлата в четвъртия си ден война сред " Хамас " и Израел към този момент лиши живота на 1600 души.

 

За за първи път от десетилетия се водиха сражения с огнестрелни оръжия по улиците на израелски градове, а цели квартали на град Газа бяха превърнати в отломки, показва АП.

 

" Хамас " увеличи напрежението в спора, като разгласи, че ще убие пленените израелци, в случай че цивилни станат цели на офанзиви без авансово предизвестие. Израел съобщи, че " Хамас " и други военизирани групировки в линията Газа държат в плен повече от 100 и петдесет негови военнослужещи и мирни жители, извлечени от територията на Израел. Нападението на " Хамас " свари ползващия се със международна известност боен и разследващ уред на Израел изцяло неопитен, отбелязва АП.

 

При състояние че армията на Израел разпрати повиквателни на 300 хиляди души от запаса в границите на всеобща готовност, на дневен ред е въпросът дали ще бъде осъществено сухопътно настъпление в Газа - тясната територия на брега на Средиземно море, показва АП и напомня, че последната израелска атака по суша е била през 2014 година

 

Хиляди израелци бяха евакуирани от над 10 града наоколо до линията, а танкове и дронове застъпиха на пост на местата от граничните ограждения с Газа, в които бяха отворени проходи, с цел да се предотвратят нови нахлувания. В самата Газа десетки хиляди останаха без дом, откакто редица здания бяха изравнени със земята от въздушни удари.

 

АП обръща внимание, че подхванатите дейности, наред с формалното оповестяване на война от страна на Израел в неделя, значат, че еврейската страна уверено се насочва към нахлуване против " Хамас ", вещаещо още по-големи опустошения в гъстонаселената и тънеща в беднотия линия Газа.

 

" Ние едвам в този момент започваме да нанасяме удари по " Хамас ", съобщи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в телевизионно послание към нацията. " Това, което ще сторим на нашите врагове в идните дни, ще отеква с генерации напред ", закани се той.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР