Израел ще започне значителна военна операции в Газа, след като

...
Израел ще започне значителна военна операции в Газа, след като
Коментари Харесай

Израел ще започне мащабна военна операция след изтеглянето на цивилните от Газа

Израел ще стартира " забележителна военна интервенции " в Газа, откакто се увери, че цивилните са напуснали региона, съобщи представителят на Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) пред Си Ен Ен.


" Наистина е значимо хората в Газа да знаят, че сме доста, доста великодушни с времето ", съобщи подполковник Джонатан Конрикус. " Ние дадохме задоволително предизвестие, повече от 25 часа... Не мога да подчертая повече, че в този момент е моментът жителите на Газа да изоставен. Вземете движимостите си, тръгнете на юг. Пазете живота си и не попадайте в клопката, който Хамас ви приготвя. "


Повече от половината от 2-та милиона поданици на Газа живеят в северната част, която Израел подреди да бъде евакуирана. Много фамилии, някои от които към този момент са били вътрешно разселени, в този момент са натъпкани в още по-малка част от територията с повърхност 362 кв. километра. През последните часове десетки хиляди палестинци не престават да бягат на юг по разрушените пътища на Газа. По същото време стотици задгранични жители бяха евакуирани с полети до Кипър и Западна Европа.

Според подполковник Конрикус регионът към Ивицата Газа е обкръжен със " стотици хиляди израелски елементи ", които се приготвят за разнообразни задачи. " Предизвикателството и задачата е всички тези над 360 000 резервисти както в южната, по този начин и в северната част на страната, да бъдат готови за задачата, екипирани, и подготвени за всевъзможни задания, които ще имат в бъдеще ", сподели той.

Израел призна за „ неточности “ на разузнаването, което не е съумяло да планува офанзивите на Хамас предишния уикенд. „ Това е моя неточност и тя отразява грешките на всички, които вършат разследващи оценки “, сподели съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби на брифинг за пресата.

Иран с предизвестие към Израел

Иран предизвести за " тежки последствия ", в случай че " военните закононарушения и геноцида " на Израел не бъдат спрени неотложно. Постоянната задача на Иран в Организация на обединените нации добави: „ Отговорността за това е на Организация на обединените нации, Съвета за сигурност и страните, насочващи Съвета към задънена улица. “


Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан наподобява се е срещнал с водача на " Хамас " Исмаил Хания в Доха, Катар. Двамата са разискали актуалната обстановка в Газа и идната контраофанзива на Израел. Подробности за срещата не бяха оповестени.

Русия пък изиска от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава проекторезолюция за спора Израел-Хамас в понеделник, 16 октомври. В проекторезолюцията се приканва за преустановяване на огъня и се осъжда насилието против цивилни и всички терористични актове. Заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски съобщи, че не са правени промени в текста, откогато той беше показан пред 15-членния орган на 13 октомври. Очаква се гласуването да се организира от 22:00 ч. българско време.


Съединени американски щати укрепват военното си наличие в Близкия изток

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по-рано беседва настрана с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и президента на Палестинската автономност Махмуд Абас. Кабинетът на Нетаняху разгласи, че министър-председателят е споделил на Байдън, че са нужни „ единение и увереност “, с цел да се реализира задачата на Израел да победи Хамас. Междувременно кабинетът на Абас заяви, че последният е удостоверил отхвърлянето на евакуацията на палестинци от Газа, до момента в който хиляди бягат на фона на смъртоносни израелски въздушни удари.

Пентагонът подреди разполагането на втора ударна група на самолетоносача " Дуайт Д. Айзенхауер " в Източното Средиземноморие. Военните кораби на Съединени американски щати не са предопределени да се причислят към боевете в Газа или да вземат участие в интервенциите на Израел, само че наличието на два от най-мощните кораби на Военноморски сили има за цел да изпрати обръщение за въздържане към Иран и ирански проксита в района, като " Хизбула " в Ливан.

Военновъздушните сили на Съединени американски щати оповестиха разполагането на изтребители F-15E и щурмови самолети A-10 в региона на Близкия изток.


Движението на бойните самолети надлежно от 494-та експедиционна изтребителна ескадрила и 354-та експедиционна изтребителна ескадрила „ укрепват позицията на Съединени американски щати и усъвършенстват въздушните интервенции в Близкия изток “, се споделя в изказване на Военновъздушни сили. Не се прецизира броят на военните самолети.

В обява на Централното командване на Съединени американски щати в обществените медии се споделя, че A-10 ще се причислят към друга ескадрила от самолети, които към този момент са в района.

„ Чрез разполагане на съвременни изтребители и консолидиране със взаимни и съдружни сили, ние укрепваме партньорствата си и укрепваме сигурността в района “, съобщи генерал-лейтенант Алексус Гринкевич.

Според последното социологическо проучаване, оповестено от Си Ен Ен, 65% от американците считат, че Съединени американски щати би трябвало обществено да поддържат Израел във войната. 23 на 100 от американците считат, че Съединени американски щати не би трябвало да споделят или да вършат нищо, до момента в който единствено 8% обществената рецензия против Израел. 69% от демократите поддържат Израел, в съпоставяне със 77% от републиканците.

Единен европейски курс

Председателят на Европейския съвет Шарл свика виртуална среща на върха с водачите на Европейски Съюз идната седмица, с цел да обсъдят продължаващата война сред Израел и Хамас. „ От изключителна значимост е Европейският съвет, в сходство с договорите и нашите полезности, да дефинира нашата обща позиция и да откри явен обединен курс на деяние, който отразява сложността на разгръщащата се обстановка “, сподели Мишел.

Европейската комисия разгласи, че ще утрои филантропичната помощ за Газа. Този ход идва, откакто Европейски Съюз беше изправен пред рецензии за спорни известия от висшето си управление. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен беседва през днешния ден с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Ескалация по границите с Ливан и Сирия

Израелските военни оповестиха, че са обстреляли сирийски региони, от които са били изстреляни две ракети към израелска територия, паднали в открити региони. Военните също по този начин споделиха, че са изстреляли ракета към " подозрителна цел ", минала на израелска територия от Ливан, само че не предоставиха никакви спомагателни детайлности.

Ливан заяви по-рано, че Израел е подхванал гибелен удар в петък, при който е погубен публицист от Ройтерс и са ранени шестима други публицисти от Агенция " Франс Прес ", " Ройтерс " и " Ал Джазира ". Ливанската войска сподели в изказване, че " израелският зложелател е изстрелял снаряд, който е уцелил граждански автомобил, принадлежащ на медиен екип, което е довело до гибелта на Исам Абдала ".

Хуманитарна злополука

Световната здравна организация излезе с изказване, осъждащо заповедите на Израел за евакуацията на 22 лечебни заведения в Северна Газа, които лекуват повече от 2000 приети в болница пациенти. В изказване СЗО предизвести, че „ насилствените евакуации на пациенти и здравни служащи ще влошат в допълнение актуалната филантропична злополука и злополука за публичното здраве “. Според палестинкото министерство на опазването на здравето повече от 300 палестинци, в това число деца, са починали вследствие на израелските бомбардировки през последното денонощие.

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси и координатор на незабавната помощ Мартин Грифитс предизвести, че филантропичната обстановка в Газа „ бързо става неуправляема “. В изказване, оповестено в събота, Грифитс означи, че „ даже воините имат правила и тези правила би трябвало да се съблюдават когато и да е и от всички страни ". " Цивилните лица и гражданската инфраструктура, в това число филантропични служащи и активи, би трябвало да бъдат предпазени ", добави той.

Хуманитарната организация " Лекари без граници " (ЛБГ) прикани „ израелските управляващи да „ покажат човечност “. В изказване, оповестено в събота, ЛБГ осъди бомбардировките на Израел против линията Газа „ без задръжки за една седмица “.

Комитетът за отбрана на публицистите (КЗЖ), основан в Ню Йорк заяви, че минимум 12 публицисти са били убити и 8 други са ранени по време на насилието след изненадващата офанзива на " Хамас ". Други двама публицисти са в неопределеност, добави групата. Организацията съобщи, че проверява всички известия за убити, ранени, арестувани или изчезнали по време на войната публицисти, в това число тези, ранени при отразяването на военните дейности в прилежащ Ливан.

„ КЗЖ акцентира, че публицистите са цивилни, които правят значима работа по време на рецесия и не би трябвало да бъдат набелязани от воюващи страни “, сподели Шериф Мансур, програмен координатор на комитета за Близкия изток и Северна Африка. „ Журналистите вършат огромни жертви в целия район, отразявайки този значим спор. Всички страни би трябвало да подхващат ограничения за гарантиране на тяхната сигурност, с цел да се спре тази смъртоносна и тежка жертва. “

Пропалестински манифестации

Хиляди хора се събраха в Лондон и други градове на Обединеното кралство за пропалестински демонстрации, на фона на предизвестията на полицията, че всеки, който демонстрира поддръжка за терористичната формация " Хамас ", може да бъде задържан.

Демонстрантите, маршируващи през сърцето на английската столица, бяха очевидци на засилено полицейско наличие от повече от 1000 чиновници. Подобни демонстрации бяха извършени в Копенхаген и Женева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР