Израел ще одобри хиляди разрешителни за строеж на Западния бряг,

...
Израел ще одобри хиляди разрешителни за строеж на Западния бряг,
Коментари Харесай

Израел ще одобри хиляди разрешителни за строеж на Западния бряг

Израел ще утвърди хиляди разрешителни за градеж на Западния бряг, съобщи Си Ен Ен.


Плановете за одобрение на 4560 жилищни единици в разнообразни региони на Западния бряг бяха включени в дневния ред на Висшия съвет за обмисляне на Израел, който ще заседава идната седмица, макар че единствено 1332 единици подлежат на дефинитивно утвърждение, а останалите към момента минават през процеса на авансово разрешаване.

" Ще продължим да развиваме заселването и да укрепваме израелските позиции на територията ", съобщи министърът на финансите Безалел Смотрич, който също по този начин държи портфейла за защита, който му дава водеща роля в администрацията на Западния бряг.

Повечето страни считат селищата, издигнати върху земя, завзета от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 година за противозаконни. Тяхното наличие е един от главните въпроси в израелско-палестинския спор.

Палестинците се стремят да основат самостоятелна страна на Западния бряг и в линията Газа със столица Източен Йерусалим. Мирните договаряния, които бяха водени с посредничеството на Съединените щати, са замразени от 2014 година насам.

Откакто встъпи в служба през януари, обединението на министър-председателя Бенямин Нетаняху утвърди насърчаването на повече от 7000 нови жилищни единици, множеството надълбоко в Западния бряг.

Тя също по този начин промени закон, с цел да разчисти пътя на заселниците да се завърнат в четири селища, които преди този момент бяха евакуирани.

В отговор на решението на Израел от тази неделя Палестинската автономност, която упражнява лимитирано самоуправление в някои елементи на Западния бряг, съобщи, че ще бойкотира съвещанието на Съвместния стопански комитет с Израел, планувано за този понеделник.

Палестинската ислямистка формация Хамас, която ръководи Газа от 2007 година насам, откакто Израел изтегли бойците си, осъди този ход, заявявайки, че той " няма да даде на (Израел) легитимност над нашата земя. Нашият народ ще му се опълчи по всевъзможен начин ".

Групите на еврейските заселници приветстваха известието.

" Хората избраха да продължат да строят в Юдея и Самария и в долината на река Йордан и по този начин би трябвало да бъде ", съобщи Шломо Нееман, кмет на районния съвет на Гуш Ецион и ръководител на Съвета на Йеша, употребяващ библейските наименования на Израел за Западния бряг./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР