Израел се е съгласил да спре офанзивата си по време

...
Израел се е съгласил да спре офанзивата си по време
Коментари Харесай

Байдън: Възможно е примирие в Газа по време на свещения месец Рамадан

Израел се е съгласил да спре офанзивата си по време на свещения за мюсюлманите месеци Рамадан според съглашение за преустановяване на огъня, което е в развой на договаряне, съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, съобщи Агенция Франс Прес.

На фона на разрастващата се филантропична рецесия в палестинската територия представители на Египет, Катар, Съединените щати, Франция и други страни действаха като медиатори сред Израел и Хамас, като се стремяха към прекъсване на сраженията и освобождение на израелските заложници, държани в Газа.

Запитан по време на предизборна акция в Ню Йорк по кое време може да стартира да се реализира такова съглашение, Байдън отговори: " Надявам се до края на уикенда ".

" Моят консултант по националната сигурност ми сподели, че сме близо, близо сме, само че към момента не сме завършили. Надеждата ми е, че до идната седмица ще имаме преустановяване на огъня ", сподели Байдън.

81-годишният Байдън даде повече детайлности за това по какъв начин би могла да наподобява договорката, когато приказва по въпроса в изявление за водещия на късното американско телевизионно предаване Сет Майерс.

" Има път напред, с компликации ", сподели той пред Майерс, когато го попитаха за това по какъв начин да се постави завършек на спора.

Посредниците се надяваха да реализират съглашение преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан след към две седмици.

" Рамаданът наближава и израелците се съгласиха, че няма да правят действия и по време на Рамадана, с цел да ни дадат време да изведем всички заложници ", сподели Байдън.

Байдън и преди е приказвал за шестседмично преустановяване на огъня.

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че сходна договорка " ни дава време да стартираме да се движим в посока, в която доста арабски страни са подготвени да се движат " във връзка с нормализирането на връзките с Израел.

" Мисля, че в случай че реализираме това краткотрайно преустановяване на огъня, ще можем да се придвижим в посока, в която да променим динамичността ", сподели той.

Байдън твърдо поддържа Израел макар възходящия брой на жертвите при офанзивата му в Газа след смъртоносните офанзиви на Хамас против Израел на 7 октомври.

Но той усилва натиска върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да ограничи цивилните жертви, изключително при плануваната от Израел атака в Рафах.

Израел е " поел ангажимент " да изтегля обилни елементи от Рафах, преди да " отиде и да унищожи останалата част от Хамас ", добави Байдън.

Но като цяло Байдън предизвести, че " единственият метод Израел в последна сметка да оцелее " е да реализира съглашение, което да обезпечи " мир и сигурност за израелците и палестинците ".

На фона на възходящото напрежение с Нетаняху, Байдън съобщи пред Майерс, че в случай че Израел продължи с " необикновено консервативното си държавно управление, което имат, ще изгубят поддръжката на целия свят ".

Коментарите на Байдън идват, откакто неговият консултант по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че представители на няколко страни - въпреки и не на ръководещите в Газа Хамас - са се срещнали в Париж през уикенда и са постигнали съгласие за " главните очертания " на краткотрайното преустановяване на огъня.

По данни на министерството военната акция на Израел е лишила живота на минимум 29 782 души в Газа, най-вече дами и деца.

Войната избухна, откакто Хамас предприе невижданата си офанзива, при която в Израел починаха 1160 души, най-вече цивилни.

Бойците също по този начин взеха към 250 заложници, 130 от които остават в Газа, в това число 31, за които се допуска, че са мъртви, по данни на Израел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР