Израел нанесе най-интензивните си удари поЛиван от близо година насам,

...
Израел нанесе най-интензивните си удари поЛиван от близо година насам,
Коментари Харесай

Израел нанесе редица въздушни удари по Ливан

Израел нанесе най-интензивните си удари поЛиван от близо година насам, което изостри спора сред страната и ливанската въоръжена формация “Хизбула ”,предаде Reuters.От Съединени американски щати приканиха за дипломатическото решение, което съгласно тях е “постижимо и незабавно ”. Англия прикани за неотложно преустановяване на огъня сред Израел и „ Хизбула “.

“САЩ се опасяват и са обезпокоени от евентуална ескалация “, съобщи на брифинг представителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Трима ливански източници от сферата на сигурността показаха,че това са най-тежките въздушни удари от началото на спора през октомври. Няма данни за жертви.

“Бомбардировката включва повече от 52 удара в Южен Ливан ”, заяви ливанската държавна осведомителна организация NNA.

Израелските военни дадоха обещание да продължат да нападат „ Хизбула “.

В телевизионно послание в четвъртък водачът на „ Хизбула “ Хасан Насрала съобщи, че

„ Врагът мина оттатък всички контролни механизми, закони и морал. Атаките могат да се преглеждат като военни закононарушения или оповестяване на война “, сподели той.

Израел не е коментирал директно експлоадирането на пейджърите и уоки-токитата.

При гърмежите на уоки-токита в сряда бяха убити 25 души и ранени минимум 600. При детонациите на пейджъри във вторник починаха 12 души, а ранени са 2000. Ливанската войска продължава да унищожава подозрителни електронни устройства, до момента в който хората в страната разказват, че живеят в боязън. Болниците в Бейрут са препълнени, а лекарите се опасяват за употребяват техника поради заплаха от нови гърмежи.
Напрежението в Близкия изток е от месеци
Ескалацията на спора в Близкия изток тлее от месеци, като най-остро се конфронтират Тел Авив и " Хизбулла ". Подкрепяната и въоръжавана от Иран формация, се закани да отмъсти след убийството на двамата водачи на " Хамас " -Исмаил ХанияиМохамед Дейф.Хания беше погубен в иранската столица Техеран, след което последва заричане за възмездие от страна и на Иран, и на " Хамас ".

През април пък Ден по-рано пък Техеран изпрати ракети по посока на Израел. Армията регистрира, че99 % от изстреляните ракети и дроновеприиранската атакасрещу еврейската държаваса били прехванатии тя е била„ осуетена “.

Припомняме, че " Хизбулла " изстреля ракети по Израел в деня след офанзивата на палестинскатагрупировка " Хамас " на 7 октомври,която провокира войната в Газа, и от този момент се водят непрекъснати престрелки. Въпреки че никоя от страните не разреши това да прерасне в пълномащабна война, това докара доевакуацията на десетки хилядихора от граничната зона и от двете страни.

Поредицата разменени удари единствено сложи под въпрос преговорния кротичък развой, като сътрудниците на Бенямин Нетаняху вСАЩ и ЕСподчертаха, че не поддържат сходна експанзия и неколкократно приканиха за връщане на масата на договаряния.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР