Израел казва, че САЩ одобряват „забележителна“ продажба на система за противоракетна отбрана на Германия

...
Израел заяви, че в четвъртък Съединените щати са одобрили забележителната
Коментари Харесай

Израел заяви, че в четвъртък Съединените щати са одобрили "забележителната" продажба на хиперзвукова система за противоракетна отбрана Arrow 3 на Германия, в най-голямата военна сделка на страната на стойност 3,5 милиарда долара.

Системата Arrow 3 – прехващач, предназначен да сваля балистични ракети над земната атмосфера – е съвместно разработена и произведена от Израел и Съединените щати.

Израелското министерство на отбраната се казва в изявление, което Държавният департамент на САЩ има го уведоми за одобрението на правителството на САЩ Германия да закупи системата Arrow 3.

„Израелското министерство на отбраната, Германското федерално министерство на отбраната и Israel Aerospace Industries ще подпишат забележителното споразумение за отбрана на стойност 3,5 милиарда долара, отбелязвайки най-голямата отбрана на Израел досега сделка", се казва в съобщението.

Министерството каза, че висши служители от министерствата на отбраната на Израел и Германия ще подпишат писмо за ангажимент към сделката с предварително плащане от 600 милиона долара.

"С неговите изключителни способности за прихващане на далечни разстояния , работещ на голяма надморска височина над атмосферата, (Arow 3) стои като най-добрият прехващач от този вид“, се казва в него.

„Системата използва подход hit-to-kill за прихващане на входящи заплахи.“

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран в изявлението, нарече споразумението "най-голямото в историята на Израел".

"Това е важно решение, което ще допринесе за изграждането на израелските сили и икономиката", каза той.

" Също така е особено важно за всеки евреин, че Германия придобива израелски отбранителен капацитет."

Частично финансирана от Съединените щати, системата Arrow е разработена и произведена от Israeli Aerospace Industries (IAI) в партньорство с Boeing.

Arrow 3 може да прихваща балистични ракети, изстреляни от разстояние до 2400 километра (1490 мили), според IAI.

Системата е била разположена за първи път в израелска военновъздушна база през 2017 г. и е била използвана за защита на Израел от атаки от Иран и Сирия.

Окончателният договор за сделката се очаква да бъде подписан до края на 2023 г., след като бъде одобрен от парламентите на Германия и Израел, каза израелското министерство на отбраната.

Берлин очаква Arrow 3, която ще бъде доставена през последното тримесечие на 2025 г.

Германското правителство поведе натиск за укрепване на противовъздушната отбрана на НАТО в Европа, след като видя безмилостните ракетни удари на Русия срещу Украйна, призовавайки съюзниците да купуват заедно системи за възпиране.

Още повече от дузина европейски държави досега са се присъединили към така наречената инициатива European Sky Shield.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР