Израел и Мароко се съгласиха днес да нормализират отношенията си

...
Израел и Мароко се съгласиха днес да нормализират отношенията си
Коментари Харесай

Израел и Мароко се съгласиха да нормализират отношенията си

Израел и Мароко се съгласиха през днешния ден да възстановяват връзките си със съглашение, контрактувано благодарение на Съединени американски щати. По този метод Мароко става четвъртата арабска страна, подхванала сходна стъпка по отношение на Израел през последните четири месеца, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

От август насам съглашение за нормализиране на връзките с Израел реализираха и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

Като част от съглашението сред Израел и Мароко американският президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския се съгласи да признае мароканския суверенните върху Западна Сахара, където от десетилетия има спор, противопоставящ Мароко против подкрепяното от Алжир отцепническо придвижване "Фронт Полисарио ", което желае да откри самостоятелна страна на тази територия.

"Още един исторически пробив през днешния ден! Нашите двама велики другари Израел и Кралство Мароко се съгласиха на цялостни дипломатически връзки - един голям пробив към мира в Близкия изток ", написа американският президент в Туитър.

Тръмп организира и телефонен диалог с краля на Мароко Мохамед Шести. След него Мароко удостовери, че ще възобнови дипломатическите връзки с Израел в най-бързи периоди и дефинира като историческа позиция решението на Вашингтон да признае мароканския суверенитет над оспорваната територия Западна Сахара.

Мароко и Израел имаха през 90-те години на предишния век бюра за връзки в Рабат и Тел Авив до затварянето им при започване на 21 век. Сега съглашението сред Мароко и Израел планува Мароко да откри цялостни дипломатически връзки и да възобнови формалните контакти с Израел, да разреши директни полети, а също директни полети за и от Израел за всички израелци.

"Те неотложно още веднъж ще отворят свои офиси за връзка в Рабат и Тел Авив с желанието да отворят посолства. И ще предизвикват икономическото съдействие сред израелските и мароканските компании ", сподели висшият консултант на Белия дом Джаред Къшнър. "Днес държавното управление направи още едно историческо достижение. Президентът Тръмп контракти спокойно съглашение сред Мароко и Израел - четвъртото сходно съглашение сред Израел и арабска/мюсюлманска страна за четири месеца ", съобщи той.

"С тази историческа стъпка Мароко надгражда отдавнашната си връзка с мароканската еврейска общественост, живееща в Мароко и по света, в това число в Израел. Това е значима стъпка напред за народите на Израел и Мароко ", сподели Къшнър.

"Това още повече ускорява сигурността на Израел, като в същото време основава благоприятни условия за Мароко и Израел да задълбочат своите стопански връзки и да подобрят живота на своите нации ", съобщи той.

Къшнър акцентира също, че нормализацията на връзките сред Саудитска Арабия и Израел е станала неизбежна.

"Аз фактически мисля, че доближаването сред Израел и Саудитска Арабия, цялостната нормализация на връзките сред тях на този стадий е неизбежна ", сподели Къшнър.

Той обаче добави, че "разбира се би трябвало да има мощно водачество на Съединени американски щати в района, с цел да може тази нормализация на връзките сред Израел и Саудитска Арабия да бъде реализирана ". По мотив на сделката сред Израел и Мароко мароканският кралски двор заяви, че Съединени американски щати ще отворят консулство в Западна Сахара, като част от договорката за признание на мароканския суверенитет над тази територия.

Мароканският крал Мохамед Шести сподели и, че Мароко има желание да улесни директните полети за израелски туристи до и от Мароко. Споразумение е и поредна победа за израелския министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и. Той през днешния ден го назова "историческо ".

Нетаняху благодари на Тръмп и на краля на Мароко за постигнатото съглашение и сподели, че Израел и Мароко първо ще обособят бюра за връзка, след това ще открият директни дипломатически връзки и директни полети. Мароко пое контрола над Западна Сахара през 1975 година, откакто Испания се изтегли от района, и твърди, че богатата на фосфати зона е част от неговата територия.

Днес Организация на обединените нации разгласи, че позицията на организацията по отношение на Западна Сахара остана непроменена. Говорителят на генералния секретар Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно - Стефан Дюжарик, сподели, че решението по отношение на Западна Сахара може да бъде открито към момента въз основата на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Миротворческа задача на Организация на обединените нации в Западна Сахара, основана с тези резолюции, носи името Мисия на Организация на обединените нации за организирането на референдум за Западна Сахара.

Самият "Фронт Полисарио " изрази страдание от американското решение да признае мароканския суверенитет над Западна Сахара, съобщи Ройтерс. Движението се зарече да не промени с нищо позицията си и да се бори за правото на народа на Западна Сахара на самоопределение.

Палестинското ислямистко придвижване Хамас пък дефинира като политически грях съглашението за нормализиране на връзките сред Израел и Мароко и сподели, че то не служи на ползите на палестинската идея и разрешава на окупацията (името, което палестинските представители дават на Израел) да продължава да отхвърля правата на палестинския народ. Сделката сред Израел и Мароко е резултат от диалози, водени от Джаред Къшнър и от основния интернационален договарящ на Тръмп - Ави Берковиц.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР