Израел и Косово установиха дипломатически отношения. Косово призна Йерусалим за

...
Израел и Косово установиха дипломатически отношения. Косово призна Йерусалим за
Коментари Харесай

Израел и Косово установиха дипломатически отношения

Израел и Косово откриха дипломатически връзки . Косово призна Йерусалим за столица на еврейската страна , осведоми Агенция Франс Прес.

На гала в Йерусалим и Прищина, извършена онлайн, външният министър на Израел Габи Ашкенази и косовският му сътрудник Мелиза Харадинай- Стубла се подписаха под взаимна декларация за определяне на връзки.

Ашкенази означи, че е одобрил публична молба на Косово за отваряне на посолство в Йерусалим.

Израел подписа няколко съглашения за определяне на дипломатически връзки с арабски страни, в това число с , и Тези контракти, наричани Авраамовите съглашения, провокираха рецензия от множеството мюсюлмански страни . Но арабските страни, участващи в договорите, поддържат задачите си в Тел Авив. Тази позиция е сходство със международния консенсус против признаването на Йерусалим за столица на Израел, до момента в който не бъде позволен спорът с Палестина.

През септември Доналд Тръмп разгласи, че провеждат среща на върха за подписване на съглашение сред Сърбия и Косово, а също и за определяне на дипломатически връзки сред Прищина и Израел. Но в последна сметка стана ясно, че Косово ще признае Израел, а Сърбия ще последва Вашингтон и ще реалокира посолството си в Йерусалим.

До момента Сърбия не е изпълнила обещанието си, като някои разясняват, че съглашението не е наложително.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР