Израел и Хамас постигнаха споразумение за четиридневно спиране на опустошителната

...
Израел и Хамас постигнаха споразумение за четиридневно спиране на опустошителната
Коментари Харесай

Споразумението за примирие поражда надежди за освобождаване на заложници в Газа и спиране на най-лошото насилие в Близкия изток от десетилетия

Израел и Хамас реализираха съглашение за четиридневно прекъсване на опустошителната война в Газа и освобождението на десетки заложници, държани от въоръжената формация, както и палестински пандизчии

От JOSEF FEDERMAN Associated Press, TIA GOLDENBERG Associated Press и SAMY MAGDY Associated Press 22 ноември 2023 година, 1:55 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Израел и Хамас реализираха съглашение за четиридневно прекъсване на опустошителната война в Газа, съпроводено от освобождението на десетки заложници, държани от въоръжената група в подмяна на палестински пандизчии затворени от Израел, споделиха медиатори в сряда.

Примирието бележи най-големия дипломатически пробив, откогато протестът на Хамас в Южен Израел на 7 октомври разпали война, която опустоши големи територии на Газа и породи страхове от по-широк спор в Близкия изток.

Държавата от Персийския залив Катар, която изигра основна роля в посредничеството с Хамас, разгласи договорката, без да се споделя по кое време ще влезе в действие. Петдесет заложници ще бъдат освободени на стадии, в подмяна на това, което Хамас сподели, че ще бъдат 150 палестински пандизчии, държани от Израел.

И двете страни първо ще освободят дамите и децата, а доставката на филантропична помощ, която тече към обсадената територия, ще бъде увеличена, споделиха публични лица.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Офисът на министър-председателя Бенямин Нетаняху удостовери, че кабинетът на Израел е одобрил договорката след шестчасова среща, траяла до сряда сутринта, само че не загатна освобождението на палестински пандизчии или увеличената филантропична помощ помощ.

Нетаняху също сподели, че войната против Хамас ще се възобнови след приключване на примирието.

„ Ние сме във война и ще продължим войната “, сподели той. „ Ще продължим, до момента в който реализираме всичките си цели. “

Съобщението постави завършек на седмици на непреки водени от Катар договаряния сред Израел и Хамас, ислямска въоръжена група, която ръководи Газа в продължение на 16 години. Съединените щати и Египет също участваха в договаряния за прекъсване и потегляне за освобождение на някои от към 240-те заложници, хванати от Хамас и други екстремисти по време на нападението на 7 октомври.

Президентът Джо Байдън приветства договорката, като сподели, че Нетаняху се е заел да поддържа „ удължена пауза “, с цел да се увери, че заложниците са освободени и филантропичната помощ може да бъде изпратена в Газа.

Премиерът и върховен посланик на Катар, шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, сподели, че се надява договорката в последна сметка да докара до непрекъснато преустановяване на огъня и „ съществени диалози “ за разрешаване на израелско-палестинския спор.

Израел сподели, че примирието ще бъде удължено с спомагателен ден за всеки спомагателни 10 заложници, освободени от Хамас. Международният комитет на Червения кръст сподели, че е подготвен да помогне за всяка замяна.

Тъй като цялостният мащаб на опустошението стане прочут и защото заложниците бъдат освободени, натискът върху Израел може да нарасне да приключи войната си, без да реализира задачата си да смаже Хамас. < /p>

Въпреки всеобщото опустошение в Газа и убийството на хиляди палестински цивилни, Хамас евентуално ще показа освобождението на пандизчиите като огромно достижение и ще разгласи победа, в случай че войната приключва, без да го в профил от власт.

В изказване от сряда Хамас сподели, че на стотици камиони, пренасящи филантропична помощ - в това число гориво - ще бъде разрешено да влязат в Газа. В него се споделяше, че израелските самолети ще спрат да летят над южната част на Газа за периода на четиридневното преустановяване на огъня и за шест часа дневно на север.

Войната избухна при започване на октомври, когато няколко хиляди бойци на Хамас пробиха страховитата защита на Израел и се изсипаха на юг, убивайки минимум 1200 души, най-вече цивилни, и заловиха десетки други. Израел отговори със седмици на опустошителни въздушни удари против Газа, последвани от сухопътна инвазия.

Повече от 11 000 палестинци са били убити по време на израелската атака, съгласно Министерството на здравеопазването в територията, ръководена от Хамас. Не се прави разлика сред цивилни и бойци, макар че към две трети от починалите са разпознати като дами и малолетни.

Нашествието е предизвикало големи опустошения в северната Газа, в това число град Газа, разсели над 1,7 милиона души и аргументи сериозен дефицит на храна, медикаменти и други съществени неща в цялата територия. Израел спря целия импорт на гориво при започване на войната, причинявайки прекъсване на тока в цялата територия.

Израел отхвърли възходящата интернационална рецензия и даде обещание да продължи напред, до момента в който той унищожава военния и управническия потенциал на Хамас и всички заложници са освободени.

Връщането на заложниците може да повдигне духовете в Израел, където тежкото състояние на пленниците е обзело страна. Ефирът е цялостен с изявленията със фамилии на заложниците, които включват бебета и дребни деца, дами и деца и хора на възраст над 80 години със здравословни проблеми.

Семействата са се трансфорат в мощна мощ в Израел, организирайки всеобщи демонстрации и шествия, оказвайки напън върху държавното управление да върне околните си вкъщи.

Структурата на договорката може да ограничи способността на Израел да оказва напън неговата атака, даже след приключване на примирието.

Всяка пауза би дала късмет на Хамас и неговия водач в сянка, Йехя Синвар, да се прегрупират след тежки загуби, изключително в случай че Хамас протака нещата с спомагателни освобождавания на заложници.

Израел твърди, че е умъртвил хиляди бойци на Хамас, макар че не е показал доказателства, и е унищожил елементи от подземието на групировката тунелна система. Но израелски публични лица признават, че огромна част от инфраструктурата на Хамас остава непокътната.

Прекратяването на огъня може също по този начин да добави към към този момент възходящия интернационален напън върху Израел да спре офанзивата си като цялостният размер на вредите в Газа става явен. Дори Съединени американски щати, основният покровител на Израел, изрази угриженост по отношение на тежките жертви върху цивилното население на Газа.

Около три четвърти от популацията на Газа е прокудено от домовете си, като множеството се опаковат в пренаселени и нехигиенични приюти.

Много, в случай че не и множеството, няма да могат да се върнат вкъщи заради големите вреди на север и продължаващото наличието на израелски войски там. Това може да докара до още по-тежка филантропична злополука с настъпването на студената и дъждовна зима.

В Израел поетапното освобождение на заложници може да раздели фамилиите на тези, които са освободени от тези, които остават в плен. Войниците евентуално ще бъдат последните освободени и техните фамилии може да притиснат държавното управление да не възобновява офанзивата, до момента в който техните близки не се завърнат вкъщи.

„ Има доста фамилии и доста отзиви “, сподели Хадас Калдерон, чиито две дребни деца бяха отвлечени с татко им, пред израелската телевизия Канал 12. бойна подготвеност. Въпреки че се чака израелските войски да останат на място, ще бъде мъчно и рисковано за армията да остави силите си неподвижни зад вражеските линии.

Подкрепяни от Иран въоръжени групи в целия Близък изток бяха въвлечени във войната, като ливанската Хизбула всекидневно си разменя огън с Израел по границата, а йеменските бунтовници хути изстрелваха дронове и ракети, както и превзеха товарен транспортен съд, обвързван с Израел.

Насилието също скочи в окупирания от Израел Западен бряг, където бяха убити повече от 200 палестинци, основно по време на престрелки, провокирани от набези на израелската войска.

Във вторник Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че от 11 ноември е изгубило способността да преброява мъртвите заради колапса на огромни елементи от здравната система.

Смята се, че действителният брой на починалите е повишен внезапно над формалния брой от 11 000. Около 2700 души са в неопределеност и се счита, че са затрупани под руините, а лечебните заведения не престават да оповестяват за смъртни случаи от ежедневни удари, постоянно десетки едновременно.

Израелската войска споделя, че 68 бойци са били убити при сухопътна атака.

___

Голденберг заяви от Тел Авив, Израел и Магди от Кайро. Репортери на Асошиейтед прес Наджиб Джобейн в Хан Юнис, Ивицата Газа; Wafaa Shurafa в Deir al-Balah, Ивицата Газа; и Джон Гамбрел в Дубай, Обединени арабски емирства способстваха.

___

Пълно AP покритие на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war.

Водещи истории

ABC Новини онлайн

< p class= " LivePromotion--meta " > 24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Права за дискретност на ABC News Network Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност онлайн на деца Реклами, основани на ползи, Относно Nielsen MeasurementУсловия за използванеНе продавайте и не споделяйте моята персонална информацияСвържете се с нас © 2023ABC Newswindow['__abcnews__']={ " app ":{ " uid ": " abcnews ", " mode ": " universal ", " apiEnv ": " prod ", " envName ": " prod ", " cdnPath ": " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/85bb383f3c6f-release-11-14-2023.14/client ", " webpack ":{}, " nochunks ":false, " allowMocks ":true, " mockDataPort ": 1981, " inclPgCSS ":true, " assets ":{ " scripts ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/85bb383f3c6f-release-11-14-2023.14/client/abcnews.js ", " / /assets-cdn.abcnews.com/abcnews/85bb383f3c6f-release-11-14-2023.14/client/prism-story.js " ], " stylesheets ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/85bb383f3c6f -release-11-14-2023.14/client/css/fusion.css ",null, " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/85bb383f3c6f-release-11-14-2023.14/client/css/prism-story.css " ]}, " device ": " desktop ", " edition ":{ " key ": " ", " translations ":{}}, " flags ":{ " banner ":true, " nav ":true, " footer ":true, " anltcs ":true, " localAPI ":false, " enableDistroAPI ":false}, " tms ":{ " enabled ":true, " env ": " dev ", " tag ": " https://dcf.espn.com/TWDC-DTCI/prod/Bootstrap.js ", " tagNS ": " Bootstrapper ", " emitEvent ": " tms:ready ", " loadScript ":false, " loadAsync ":true, " frameTag ": " https://dcf.espn.com/TWDC-DTCI/embed_privacy_prod/Bootstrap.js " }, " environment ": " prod ", " debug ":{ " on ":false}}, " реклами ":{}, " analytics ":{}, " routing ":{ " location ":{ " pathname ": " /International/wireStory/truce-deal-raises-hopes-freeing-hostage
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР