Израел депортира тази сутрин във Франция френско-палестинския адвокат Салах Хамури,

...
Израел депортира тази сутрин във Франция френско-палестинския адвокат Салах Хамури,
Коментари Харесай

Израел набеди палестински адвокат, че е заплаха и го депортира във Франция

Израел депортира тази заран във Франция френско-палестинския юрист Салах Хамури, оповестиха Франс прес и Ройтерс, цитирайки израелското министерство на вътрешните работи. Хамури е депортиран, откакто му бе лишен статутът на краткотрайно пребиваващ в страната, посочи министерството.

Адвокатът, който се занимава със отбрана на човешките права, бе ескортиран до летището, където се качи на полет до Франция, заяви Българска телеграфна агенция.

През март 37-годишният Хамури бе наказан на три месеца административно задържане - противоречива мярка, която разрешава на Израел да лишава от независимост обвинени без публични обвинявания, отбелязва Франс прес. Израел подозира Хамури във връзки с Народния фронт за избавление на Палестина (НФОП) - организация, считана за терористична от еврейската страна и Европейския съюз.

Роден в Източен Йерусалим, Салах Хамури няма израелско поданство, а единствено позволение за престояване. То му бе отнето от израелските управляващи. Хамури оспорваше това решение. Депортирането му става в навечерието на промяна на властта в Израел, която минава в ръцете на Бенямин Нетаняху и неговите съдружници от ултраортодоксални и извънредно десни партии.

В известието на израелското министерство се споделя, че юристът " е провел, вдъхновявал и възнамерявал осъществяването на терористични офанзиви... против жители и известни израелци ".

Представители на акцията в отбрана на Хамури нарекоха депортирането му " военно закононарушение " и нарушаване на интернационалните на интернационалното право.

Хамури е бил арестуван и сред 2005 и 2011 година, упрекнат в опит за ликвидиране на сефардския равин Овадия Йосеф, създател на ултраортодоксалната партия " Шас ", само че той постоянно е твърдял, че е почтен. Освободен е през декември 2011 година при замяна на палестински пандизчии с израелския боец Гилад Шалит, държан в плен от групировката Хамас в линията Газа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР