Изпускаме срокове за европейски пари, коментира още председателят на Българската

...
Изпускаме срокове за европейски пари, коментира още председателят на Българската
Коментари Харесай

Владимир Тодоров: „Зелени“ бавят със зъби и нокти магистралата през Кресна

Изпускаме периоди за европейски пари, разяснява още ръководителят на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия
„ Анализът демонстрира, че автомагистралите са мястото, където стават минимум произшествия с минимум починали и жертви. Тоест колкото повече автомагистрали има в една страна, толкоз по-малко починали хора ще има. От 20 хиляди км пътна мрежа в България разполагаме единствено с 850 км автомагистрали. Тоест под 1% от пътищата са автомагистрали. “ Това съобщи пред „ 24 часа “ Владимир Тодоров, ръководител и създател на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Той е безапелационен, че има директна връзка сред злополуките, броя починали и съществуването на автомагистрали. „ А когато магистралният път съответствува с транспортен кулоар, какъвто е казусът с Автомагистрала „ Струма “, е от изключителна значимост за връзката сред южните европейски пристанища със Северна Европа. Тази автомагистрала трябваше да бъде приключена през 2004 година за олимпийските игри в Атина. Ние сега имаме следната обстановка - от Кулата тя е стигнала съвсем до Сандански, а от другата страна е стигнала до Симитли - т.е. от двете страни имаме автомагистрала, а в средата имаме сектор от 15-18 км, които са незавършени “, споделя Тодоров. Той добавя, че това недовършване е с помощта на „ напъните “ на тези неправителствени зелени организации, които по всякакъв начин се стремят да спрат построяването на автомагистралата с доста странни причини.

„ Това е процедура - те през годините упорстваха да няма автомагистрала, а да има тунел. Там софтуерно не е допустимо да има тунел, тъй като е земетръсна зона. Освен това е доста скъпо, там не може да се копае, тъй като има радиоактивни материали в планината, които би трябвало да се изкопаят и някъде да се складират. И по тази причина се одобри компромисен вид - в посока Гърция да се употребява остарелият път, а на връщане от Гърция към София да мине по билото на планината. Там имаше предпазени зони, надлежно се преправи цялата документи и по този начин пътят няма да минава през тези предпазени зони “, споделя Тодоров.

Въпреси това всичко се апелира, всевъзможни процедури и съгласувания, непрекъснато се пускат сигнали до Европейска комисия единствено и единствено да няма автомагистрала. В същото време локалните хора поддържат да има автомагистрала.

„ Защото там, където има автомагистрала, животът се развива - има предприятия, съгласуваност, добър бизнес. Емблематичният образец е със Северна и Южна България - около Автомагистрала „ Тракия “ се развиха индустриални зони и в Пловдив, Стара Загора, Ямбол. Чуждите вложители идват, когато има автомагистрала, с цел да могат да изнасят продукцията “, акцентира още той.

„ Съответно в Северозападна България няма автомагистрали, стопанската система буксува. Тези Неправителствени организации със зъби и нокти апелират с безусловно измислени причини, с цел да бавят автомагистралата. В същото време обаче, защото този сектор е доста претрупан, той е станал гробище. Като пътувате, виждате и от двете страни монументи на починали. Липсата на автомагистрала лишава човешки животи и забавя икономическото развиване. Ако след време влезем в Шенген, всеки ще желае да отиде на море в Гърция, тъй като няма да има граничен надзор. Обаче тези 15 км ще се минават за часове, тъй като тапите ще са страшни. Сами си пречим да имаме автомагистрали “, безапелационен е Тодоров.

По думите му строителството би трябвало да започва неотложно, тъй като имаме европейско финансиране и избрани периоди, които би трябвало да се съблюдават. 

" Има една оценка за влияние на околната среда (ОВОС), която изтича през май - т.е. строителството би трябвало да почне преди този момент. Ако се прави нова Оценка на въздействието върху околната среда, те ще я апелират по всички вероятни способи, както са го правили до момента. Тези организации злоупотребяват. Министерството на околната среда и водите даде доста положителни наставления и мнения по какъв начин да се действа, в случай че има предпазени типове животни. Взети са ограничения за отбрана на тези типове. Но човешкият живот би трябвало да бъде приоритет ", споделя още Тодоров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР