„Изправени сме пред избор по кой от два пътя да

...
„Изправени сме пред избор по кой от два пътя да
Коментари Харесай

Нинова: Избори сега са много опасни за България. Трябва да опитаме с правителство на малцинството

„ Изправени сме пред избор по кой от два пътя да тръгне страната. Единият е държавно управление на малцинството, което е сложен път. Другият е предварителни избори, което може да бъде съдбовно. Правителство на малцинството е по-добрият вид и ние би трябвало да опитаме. “

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова в предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

Нинова уточни, че държавно управление на малцинството е належащо минимум, с цел да се одобри актуализацията на бюджета. „ Не можем в този миг да оставим пенсионерите без нарастване на пенсиите, младите фамилии без данъчни облекчения, парите за земеделците, с цел да си осигурим храната наесен, намаляването на Данък добавена стойност, премахването на данък на горива, обезщетенията за бизнеса за тока. Това е задача номер едно. Ако сме виновни хора, малко да се смъкват страстите и да стартираме по-хладнокръвно да мислим, че в случай че актуализацията на бюджета не се случи, ще надигнем страната и хората пред голям проблем “, изясни икономическият министър.

На второ място тя сложи потребността да се одобряват 20 закона, с цел да може Планът за възобновяване и резистентност да стане действителност. „ Тоест ни е необходим работещ парламент “, акцентира Корнелия Нинова.

„ Третото е, че усвояването на тези средства върви с приемането на промени, които нашето държавно управление даде обещание да направи “, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Министър Нинова дефинира като доста рискови за България предварителни избори в този момент – в обстановка на война и рецесии. „ Ще оставим всички тези хора без поддръжка в рецесията. Няма да има нарастване на пенсиите, няма да има поддръжка за деца и фамилии, средства за аграрни производители. Сигурна съм, че редица предприятия ще банкрутират и ще се усили безработицата, в случай че не гласуваме да изземем свръхпечалбите на енергийните сдружения и да подкрепим промишлеността. Това ще се случи, тъй като при длъжностен кабинет на президент няма парламент и няма кой да одобри тези ограничения. Второто е, че няма кой да одобри 20-те закона за Плана за възобновяване и резистентност. Това е дълготраен риск за вероятността на България. И трето, ще надигнем страната пред тежка есен и зима. Ето това е изборът “, разяснява вицепремиерът.

Нинова разяснява размяната на реплики сред „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “ по този начин: „ Минават се граници и се минава в обиди и персонални нападки, след което мъчно се събират хората на диалог – това е грешката, която виждам сътрудниците да вършат през вчерашния ден, а преди този момент – в предходните къси парламенти. Затова и от през вчерашния ден призоваваме: Нека през днешния ден да се излеят страстите, за самообладание от на следващия ден и да седнем да беседваме рационално. “

„ Виждам, че публичният спор е концентриран върху това да се брои – тук толкоз депутати, там толкоз. На мен ми се желае да погледнем по-голямата картина ", сподели Нинова и уточни, че държавно управление на малцинството има един минус и един плюс. Според нея минусът е, че не можеш да бъдеш сигурен, като внесеш нещо в Народното събрание, какви ще са реакциите, дали ще мине и това основава неустановеност. А плюсът е, че едно държавно управление на малцинството ще докара до по-качествено законодателство.

„ Това е възпитаващо за самото държавно управление – да внасяш закони, качествени и с грижа за хората, и дано този, който не ги поддържа, да изяснява за какво не ги поддържа. И в двете страни ще има блян – едните да вършим качествени закони, другите да поддържат това, което е добре, без това да коства пазарлък “, изясни водачът на Българска социалистическа партия.

По нейните думи не се е усещало, че „ ИТН “ ще изоставен обединението, само че се е усещало напрежение, което почнало след гласуването за шеф на Българска народна банка. „ След това нещо се счупи сред сътрудниците от „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “. Ние постоянно сме били в положителни връзки с сътрудниците и от „ Продължаваме промяната “, и от „ ИТН “, и от „ Демократична България “. Дори е имало случаи аз да беседвам със Слави Трифонов, по-късно да беседвам с Кирил Петков. Винаги сме се опитвали, от Българска социалистическа партия, да намираме рационалния метод “, сподели още тя.

Министър Нинова изрази неразбиране за какво Има Такъв Народ по този начин остро са реагирали, защото диалогът за парите за строителните компании тече от дълго време. „ Моето усещане, че множеството им разногласия бяха за постове и за пари, не бяха кардинални. Може би по тази причина ние имаме такава балансираща роля в обединението, тъй като като партия в никакъв случай не бяхме мотив за разногласия за постове и за пари. Винаги търсихме салдото в политиките. Дотук успявахме “, разяснява тя.

„ Аз виждам нещата по този начин: имаме избран държавен бюджет и би трябвало умно да го разпределим по цели – кое е най-важното сега, кое е второто, кое е третото. Това, което ние предложихме – първо, да стабилизираме стопанската система, второ, да се оправим с цените, инфлацията и приходите. Изглежда, че сътрудниците от Има Такъв Народ считат, че първо би трябвало да е строителството на пътища “, добави вицепремиерът.

„ Винаги са ме изумявали хора, които знаят, че това, което приказват е неистина, и с лекост го описват по малките екрани “, разяснява Корнелия Нинова по отношение на обществените изяви на представители на бившето управление на ВМЗ Сопот. Тя цитира докладът, подписан от същото управление, съгласно който за първото тримесечие на тази година предприятието е на загуба 1,3 млн., а за края на 2021 година – на облага от 3,2 млн.

„ И вижте този сътрудник какво споделя: „ Не е правилно, ние имаме милиони в банката. Това, което сме отчели, е просто на счетоводна загуба. “ Значи ти излизаш и самичък се обвиняваш в осъществено закононарушение. Имат милиони, а регистрират на страната загуба. Защо? За да не платите налози? Да не платите дивиденти? Да не увеличите заплатите на служащите? “, посочи министърът на стопанската система и промишлеността.

Нинова заяви, че идва от среща със синдикатите и досегашното управление на ВМЗ. „ Какво сварвам – служащите желаят нарастване на заплатите и на ваучерите за храна. Старото управление не желае да даде това нарастване. И двете страни бяха наежени, нямаше съгласие. Два часа съм била на договаряния, постигнахме го – с 200 лева се усилват заплатите на служащите, ваучерите им за храна стават от 80 лева на 200 лева Заводът има опция да заплати на служащите. От първия ден откогато съм министър съм им споделила – първата ви задача е да повишите приходите на хората. Шест месеца няма резултат. Днес отидохме, два часа разговаряхме и подписахме протокол. Хората ще си получат нарастването на заплатите, тъй като са си го изработили “, сподели тя.

Министър Нинова акцентира, че години наред държавните предприятия са се източвали, като на входа и на изхода са се поставяли избрани компании и са се отчитали „ счетоводни загуби “.

„ Е, няма да бъде повече по този начин. И го споделям на всички ръководители на държавни предприятия. Ще потвърдим, че държавните предприятия могат да се ръководят дори по-добре от частните. Ще се ръководят професионално, транспарантно, в полза на страната и на служащите в тях. И всяко управление, което не дава отговор на тези високи условия, ще си върви “, безапелационна бе Корнелия Нинова.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР