Изправена пред перспективата да загуби милиарди в брой от ЕС

...
Изправена пред перспективата да загуби милиарди в брой от ЕС
Коментари Харесай

Полша развява бял флаг в спора за върховенството на закона с ЕС за да отключи 35 млрд. евро

Изправена пред вероятността да загуби милиарди в брой от Европейски Съюз и все по-отчаяно искаща да промени влошените изследвания на публичното мнение преди изборите следващата година, ръководещата партия на Полша " Право и правдивост " алармира в сряда за оттегляне по дългогодишните правосъдни разногласия, които утежниха връзките сред Варшава и Брюксел.

Парите приказват, написа " Политико ".

" Нямаме време за дърпане на въже с Комисията. Призовах опозицията да стартира работа по оферти закон допустимо най-бързо ", сподели министър председателят Матеуш Моравецки на брифинг в сряда.

Проектозакон, показан на полския парламент късно във вторник, ще приложи промяна, която Брюксел от дълго време търси. Идеята е да се реалокират правосъдните дисциплинарни въпроси от специфична камара във Върховния съд, която се счита за повлияна от държавното управление, към друга висша инстанция, Върховният административен съд, който се счита за по-независим.

Проектозаконът също ще приключи глобите против съдии, които повдигат въпроси по отношение на статута на сътрудници съдии - внимателен въпрос в Полша, защото доста неотдавна назначени съдии имат подозрителен юридически статут.

Министърът по европейските въпроси на Полша Симон Синковски вел Шек сподели, че тези промени са били контрактувани в Брюксел с Комисията.

" Ако този план бъде признат, това ще бъде еднакво - това е декларацията от Европейската комисия - на разпределяне на средства за Полша ", сподели държавният представител Пьотр Мюлер.

Независимостта на правосъдната система и потреблението на дисциплинарни ограничения за наказване на съдии, които се оповестиха срещу правосъдните промени на държавното управление, са в основата на разногласието за върховенството на закона сред Полша и Европейски Съюз.

Правителството твърди, че са нужни дълбоки промени, с цел да създадат полските съдилища по-ефективни, налични и изчистени от съдии от комунистическата епоха. Критиците видяха правните промени, които започнаха в края на 2015 година, като опит да се слагат съдилищата под по-строг политически надзор.

В резултат на това Европейската комисия задържа 35 милиарда евро безплатни средства и заеми от фонда за възобновяване от пандемията, а Съдът на Европейски Съюз предходната година наложи санкция от 1 милион евро дневно за неспазване на правосъдна заповед на ЕС да суспендира противоречивия дисциплинарен механизъм на съдиите в страната.

Дори Моравецки призна в скорошно изявление, че резултатът е неразбория: " Вероятно не бихме могли да имаме повече безпорядък и проблеми в правосъдната система, в сравнение с имаме сега. "

Полша се опита да се отдръпна преди пет месеца, само че значително козметичните промени направиха малко, с изключение на да трансформират името на дисциплинарната камара и не бяха задоволителни, с цел да може Комисията да се съгласи да деблокира обезверено нужните пари от ЕС.
 Съдът на Европейски Съюз поряза Полша и Унгария за парите против народна власт
Съдът на Европейски Съюз поряза Полша и Унгария за парите против народна власт

Ценностите на Съюза се отстояват и след приемането в Общността

Политически удари

Получаването на утвърждение от Европейски Съюз за погашение на замразените средства обаче значи, че законопроектът би трябвало да премине през двете камари на Народното събрание и по-късно да бъде подписан от президента Анджей Дуда, а това не е завършено.

Правителството има фино като бръснач болшинство в Народното събрание и се нуждае от гласовете на крайнодесния си съдружен сътрудник " Обединена Полша ", с цел да одобри мярката. Но партията, водена от министъра на правораздаването Збигнев Зиобро, архитектът на промените, корав евроскептик и политически противник на Моравецки, желае да отсрочи решението дали да поддържа законопроекта.

Зиобро назова препоръчаните взаимни отстъпки с Брюксел " изнудване ".

" Не знам дали Обединена Полша ще гласоподава " за ", сподели Моравецки в радио изявление. " Ръководството на Обединена Полша изиска няколко дни за размисъл. "

Ето за какво Моравецки моли опозицията за помощ за напредване на законодателството, само че тези партии не желаят да бързат да оказват помощ на държавното управление.

" Готови сме да работим, само че няма да става на бързи обороти. Мисля, че има време за това идната седмица ", сподели Борис Будка, парламентарен водач на опозиционната партия " Гражданска платформа ".

" Ще създадем всичко, с цел да получим средства от Европейски Съюз... само че не би трябвало да забравяме кой носи отговорността, че към момента нямаме тези пари ", сподели Владислав Косиняк-Камиш, водач на опозиционната земеделска " Полска национална партия ", пред кореспонденти в Народното събрание в сряда.

Но държавното управление подценява тези опасения на опозицията и се стреми да прокара законопроекта в Народното събрание. Първото четене на законодателството е планувано за четвъртък, сподели в сряда представителят на ПиС Рафал Боченек, като второто и последното трето четене ще се състоят във вторник.

Има също подозрения, че прекосяването към Върховния административен съд е в сходство с полската конституция, само че Моравецки сподели, че е сигурен в законността на мярката.

Някои наблюдаващи се съмняват дали препоръчаните промени са в сходство с критериите на Комисията.

Лоран Печ, професор по право в Университетския лицей в Дъблин, назова законопроекта " смешка ", която не дава отговор на условията на Комисията и Съда на Европейски Съюз.

Якуб Ярачевски, откривател координатор на Democracy Reporting International, основана в Берлин неправителствена организация, сподели: " Комисията би трябвало да изчака да види окончателния текст на закона, само че в настоящия си тип препоръчаното законодателство не дава отговор на стадиите на фонда за възобновяване, с които Полша се съгласи с Комисията по-рано тази година. "

На опозицията й е мъчно да прикрие насладата си от компликациите на държавното управление.

" Не се сърди приятелю. Това са положителни промени ", споделя окуражаващо на Моравецки водачът на Гражданска платформа и някогашен ръководител на Европейския съвет Доналд Туск. " Няма потребност да ходите на колене в Брюксел ".
 Брюксел реже еврофондовете на Унгария
Брюксел реже еврофондовете на Унгария

Будапеща не е въвела желаните реформи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР