Изправена пред "фалшивите новини" и кризата в доверието, която подкопава

...
Изправена пред "фалшивите новини" и кризата в доверието, която подкопава
Коментари Харесай

Репортери без граници готвят световна декларация срещу дезинформацията

Изправена пред "фалшивите вести " и рецесията в доверието, която подкопава демократичните общества, интернационалната неправителствена организация "Репортери без граници " (RSF) разпореди на самостоятелна комисия, формирана от Нобелови лауреати, публицисти и адвокати, да приготви "международна декларация за информацията и демокрацията ", 70 години след Всеобщата декларация за правата на индивида, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.
Целта на тази декларация ще е "да се дефинират правила, да се дефинират цели и да се предложат способи на ръководство ". Тя ще може също да служи на "всички, които са се заели да запазят свободно и плуралистично публично пространство, изискване за демокрацията ", се споделя в изказване на неправителствената организация.
Независимата комисия, формирана от "Репортери без граници ", е управлявана от иранката Ширин Ебади, Нобелова лауреатка за мир, и генералния секретар на Неправителствени организации Кристоф Дьолоар.
В комисията влизат 24 видни персони от 17 страни: политологът Франсис Фукуяма, някогашният президент на Сенегал Абу Диуф, Марина Уокър - зам.-директорка на Международния консорциум на проверяващи публицисти, Джан Дюндар - някогашен основен редактор на турския ежедневник "Джумхуриет ", както и няколко Нобелови лауреати (Амартя Сен, Джоузеф Стиглиц, Марио Варгас Льоса).
"Крайната цел на самодейността е да се обезпечи интернационален ангажимент на страни, частни компании и представители на гражданското общество. RSF чака да стартира политически развой по самодейност на няколко водачи на демократични страни, въз основа на декларацията, която ще бъде направена, с цел да се стигне до Международен контракт за информацията и демокрацията ", уточни RSF.
Комисията ще заседава за първи път тази седмица, след два месеца би трябвало да има подготвен текст, а съвещания към този момент са почнали.
RSF се надява водачи от целия свят да се ангажират от средата на ноември в подготвянето на подобен "световен контракт ", уточни генералният секретар на Неправителствени организации Дьолоар.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР