Изправен пред безпрецедентна поредица от кризи, особено тази на пандемията

...
Изправен пред безпрецедентна поредица от кризи, особено тази на пандемията
Коментари Харесай

ООН: Бедност, образование, жизнен стандарт – заради COVID-19 светът се върна 5 г. назад

Изправен пред невиждана поредност от рецесии, изключително тази на пандемията от COVID-19, светът се върна пет години обратно във връзка с човешкото развиване, предизвиквайки „ съмнение “ и „ отвращение “ по целия свят, предизвести Организация на обединените нации в отчет, оповестен през днешния ден, 8 септември.

За първи път от основаването си преди повече от 30 години показателят на човешкото развиване, който регистрира продължителността на живота, образованието и виталния стандарт, се намали за две поредни години през 2020 година и 2021 година, се споделя в отчета на Организация на обединените нации за развиване.

„ Това значи, че умираме по-рано, сме по-малко образовани и приходите ни понижават “, изясни шефът на ПРООН Ахим Щайнер.

„ С тези три параметъра може да се сформира картина за какво хората стартират да се усещат обезверени, афектирани, тревожни за бъдещето “, добави той.

Докато този индикатор се покачваше непрестанно в продължение на десетилетия, през 2021 година той спадна до равнището от 2016 година, „ заличавайки “ години прогрес. Основната причина е Коронавирус, само че също и климатичните бедствия, които се усилват, и рецесиите, които се редят една след друга, без да дават опция на хората да се възстановят.

„ В предишното сме претърпели произшествия, в предишното е имало спорове, само че натрупването на всичко това, пред което сме изправени в този момент, е огромна спънка за развиването на човечеството “, акцентира Щайнер.

Тази крах визира повече от 90% от страните, макар че има вариации. В по-добра позиция са Швейцария, Норвегия и Исландия, а на последните места в листата са Южен Судан, Чад и Нигер.

И до момента в който някои страни започнаха да се възвръщат от резултатите на пандемията, доста други в Латинска Америка, Субсахарска Африка, Южна Азия или Карибите нямаха време да се възстановят, преди да бъдат наранени от нова рецесия: войната в Украйна.

“Тъй като тази война има големи последствия за енергийната и продоволствената сигурност, „ вероятностите за 2022 година безспорно са мрачни “, сподели Щайнер.

Спадът в показателя на човешкото развиване се дължи главно на намаляването на продължителността на живота с повече от година и половина от 2019 година до 2021 година (от 71,4 години през 2021 година по отношение на 73 през 2019 г.).

„ Въпреки забележителното възобновяване на стопанската система през 2021 година, продължителността на живота към момента понижава “, означи създателят на отчета Педро Консейсао по време на конференция, наричайки тази наклонност „ невиждан потрес “.

„ В Съединени американски щати има две години понижение на продължителността на живота, в други страни намаляването е още по-голямо “, добави той.

Докладът показва свят и жители, „ разтревожени “ от натрупващите се рецесии и „ несигурността “, която те предизвикват.

„ Хората изгубиха доверието си “, означи Щайнер, опасявайки се, че цялото това „ отвращение “ ще докара някои до крайности и принуждение.

„ Не можем да продължим с разпоредбите на играта от предишния век, които се основаваха на икономическото развиване, добави той. – Промяната, от която се нуждаем, изисква нови индикатори: понижено потребление на въглерод, по-малко неравноправие, повече устойчивост… “

Докладът допуска, че международната общественост би трябвало да се концентрира върху три оси: вложения, изключително във възобновими енергийни източници, и в подготовката за бъдещи пандемии, гаранции за вдишване на шокове и нововъведения за подсилване на потенциала за справяне с бъдещи рецесии.

ПРООН приканва също да не продължава актуалната наклонност на понижаване на помощта за развиване за най-уязвимите страни.

„ Би било огромна неточност “, която би понижила „ нашите качества да работим дружно “, настоя Щайнер във време, когато „ измененията на климата, бедността, киберпрестъпността, пандемиите изискват всички да работим дружно като световна общественост “.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР