Изпратихме 2019 година с положителна тенденция - намаляват телефонните измами.

...
Изпратихме 2019 година с положителна тенденция - намаляват телефонните измами.
Коментари Харесай

Пенсионерка метна 2500 лева през терасата си, случи се чудо

Изпратихме 2019 година с позитивна наклонност - понижават телефонните измами. Спад с над 50% на записаните телефонни измами от началото на 2019 година до края на ноември, осведоми Нова тв.

Според данните на Министерство на вътрешните работи те са били малко над 500. В съпоставяне с 2018 година – 1110. В рамките на три месеца е била открита 1 телефонна машинация.

Самотна жена, изхвърлила всичките си спестявания през балкона, ги получи назад тъкмо преди Коледа. Госпожа Петрова е една от стотиците жертви на телефонни измами. Разделя се с към 2 500 лв.. Мисли, че спомага на полицията.

„ Тези парични средства ги е събирала дълъг интервал от време за нейно лечение”, сподели Димитър Желев от Главна дирекция „ Национална полиция”.
Конкретният случай е станал в центъра на София. По познатата скица балкон – муле. „ Мулето бива пратено от уредника на групата за телефонни измами.

Взимайки парите, сътрудниците от Главна дирекция „ Национална полиция” са задържали лицето сега, в който той е взел паричната сума, изхвърлена от госпожа Петрова”, сподели още Желев.

За шанс 78-годишната жена не чака години да си получи парите. Връщат й ги след позволение на Специализираната прокуратура, защото мулето е било хванато с тях. „ Г-жа Петрова си получи средствата преди Коледа. Не можеше да повярва, че всичко това, което го е хвърлила през балкона си, го получава”, добави още Желев.

След три спецоперации през предходната годината в Горна Оряховица, Левски и София проверяващите регистрират спад на тези закононарушенията. Профилът на причинителите обаче остава неизменен. „ Такива лица нямат трудова претовареност, живеят в скъпи къщи, което не кореспондира с формалния им трудов доход”, разяснява Димитър Желев.

По-често обаче столичани се усещат, че ги нападат. „ Искаха да им изпратя пари за брачна половинка ми на някакъв адрес. Казаха ми, че там е бил докторът и че брачният партньор ми е тъкмо до тях”, сподели Катя Иванова, пенсионерка.

Престъпниците се възползват от превантивната акция на Министерство на вътрешните работи и по тази причина най-успешна се оказва схемата подпомагане на полицията. „ Няма логичност да си събират всички спестявания и да ги поставят в ледник. Полицията по телефон пари на никого не иска”, уточни Димитър Желев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР