Изпращаме една много шарена година. 2021-ва мина изцяло под знака

...
Изпращаме една много шарена година. 2021-ва мина изцяло под знака
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Светът тръгва с голяма надежда към 2022 г.

" Изпращаме една доста шарена година. 2021-ва мина напълно под знака на имунизациите и на разновидностите. Ние изминахме един доста дълъг път, като стартираме от това, че в края на 2019 и при започване на предходната година съвсем никой не вярваше, че този вирус ще излезе от Китай и ще стъпи в Европа. Така че първоначално хората, даже и учените, не имаха вяра, че този вирус ще се предава елементарно от човек на човек. Добрата вест обаче е, че този вирус беше доста бързо разпознат ", сподели вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова пред България он ер.

Тя добави, че доста бързо науката е влезнала в своята роля и два месеца след идентифицирането на генома към този момент е имало 20 прототипа на ваксини.

" Има въпроси, на които ще разберем дали сме научили отговора. Ще би трябвало доста съществено да проучваме за какво и по какъв начин се стигна до това за по-малко от 20 години при нас да пристигна един трети нов ковид. Ако се въртим към произхода на вируса, то не е поради някакви тайни теории, а тъй като е доста значимо да разберем кое е асъдействало това да бъде реалност и можем ли по някакъв метод ние да повлияем ", съобщи вирусологът.

Александрова обърна внимание, че в случай че някой в действителност има изгода от това да натисне бутона пауза, то това е самата природа, тъй като хората са станали извънредно нападателни към нея.

" Най-големият въпрос, който си зададохме, може би беше този, обвързван с доверието. Хората откриха науката. Това, че заговорихме всички за PCR, ваксини, антитела, вируси и антигени - не е задоволително. Осъзнахме, че да имаме висока здравна просвета е въпрос на национална сигурност ", посочи тя.

Вирусологът разясни, че грипът е доста съществено заболяване и не трябва да се подценява.

" Вариантите, предизвикващи паника - Бета, Гама, Делта - всички те могат също да бягат в някаква степен от имунния отговор. Знаем, че се популяризират по-добре. Има данни, че могат да повлияят върху клиничната картина и то не в добра посока. По отношение на Омикрон виждаме, че той се популяризира доста сполучливо. Определено много по-силно може да понижи резултата на имунния отговор, който към този момент сме построили при боледуване или след ваксина. Все още няма изрично умозаключение за това по какъв начин въздейства върху клиничната картина ", изясни Александрова.

" Генералният секретар на СЗО сподели, че разполагаме с всички принадлежности, с цел да можем да сложим завършек на тази пандемия през идната година. Имаме доста познания за вируса. Разполагаме с ваксини. Създават медикаменти с антивирусна интензивност. Ние изобщо не би трябвало да ги подценяваме, тъй като вирусът ще има потребност от една многостранна офанзива. Светът потегля с огромна вяра към 2022 година ", посочи тя.

Проф. Радостина Александрова означи, че цяла Европа влиза в нова вълна от Ковид-19.

" Ние би трябвало да бъдем готови за пета вълна. Тя може да бъде по-различна поради бързото разпространяване на вируса. Омикрон може да разболее доста хора едновременно.

Винаги ще има някаква част, която ще има потребност от болнично лекуване. Това ще докара до огромно натоварване, изключително, в случай че се съчетае с грип. Трябва да защитим децата във всички случаи ", акцентира тя.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР