Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в

...
Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8%

„ Изпращаме 2021 година с исторически най-ниското равнище на безработица в България от 4,8% при започване на декември, макар рестриктивните мерки, които пандемията слага пред възобновяване на стопанската система “. Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „ Работодател на годината “, проведен от Агенцията по заетостта.

Близо 153 000 безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината. Продължиха и дейните дейности за предварителна защита на продължителната безработица и самостоятелна работа с хората, които са стопански неактивни и мъчно намират работа сами, означи Донев.

Той добави, че вследствие на това през 2021 година броят на дълготрайно безработните е намалял над два пъти за последните 5 години – от 103 098 през 2016 година до 40 078 през октомври 2021 година

Министър Донев уточни най-важните идни задания в региона на политиката на пазара на труда. Сред целите на Министерството на труда и обществената политика в средносрочен проект е подготовката на Стратегия за активиране на стопански неактивните, валидирането на добитите по неофициален метод познания и умения, създаването на нови прогнози за потребностите от работна мощ и всеобщото използване на професионалното и кариерното насочване. С тези ограничения ще подкрепим вложенията и напъните на работодателите в реализирането на планове за повишение на квалификацията на работната мощ, сподели министър Гълъб Донев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР