Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България

...
Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България
Коментари Харесай

Използват се всякакви методи за натиск и лобиране да пуснем Северна Македония в ЕС: Радев

Използват се всевъзможни способи за лобиране и напън върху България посредством нашите съдружници и европейските институции за повдигане на ветото за старт на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз . В това бе безапелационен президентът Румен Радев при започване на национална конференция на тематика: " Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония ".

 

 

Форумът е проведен от Института за исторически проучвания при Българската академия на науките и Македонския теоретичен институт и под патронажа на президента. Конференцията е в памет на Гоце Делчев, от чиято крах през днешния ден се навършват 119 година

 

 

Днес се навършват 119 година от гибелта на Гоце Делчев. С 15 часа пукотевица другарите му пазят мъртвото тяло на своя челник, неотдавна навършил 31 година това не е метафора, това е истина. С тези думи журналистът и дълготраен водещ Бойко Василев откри конференцията през днешния ден. А по-късно помоли за минута безмълвие в памет на Гоце Делчев.

 

 

Днешната конференция се случва с помощта на вашата дейна позиция през годините. Благодаря ви, че допринасяхте с всичко допустимо да развиваме откровени взаимоотношения на другарства и добросъседство, че правехте всичко допустимо да се преодоляват идеологемите на някогашния югославски режим. Убеден съм, че

 

европейската вероятност на РСМ няма опция

 

 

Това е стратегическата цел освен на българската външна политика, а на нашата страна и общество. Убеден съм, че рано или късно желанието за пълноценно другарство на хората от двете страни ще докара до отпадане на изкуствените загради и от двете страни. Разбира се има доста работа. През последните 3 десетилетия България направи доста.

 

Ние бяхме първите, които признахме младата страна. Безусловно подкрепяхме участието на РСМ в НАТО, подавахме ръка в бедствия и рецесии. Но в случай че ние провеждахме тази другарска политика, тя не срещна реципрочна политика от другата страна. И сега се води антибългарска политика с присъединяване на политици, партии, медии, сподели Радев. Той акцентира, че кулоар 8 е останал единствено в областта на декларациите, а договорът за добросъседство не се извършва. Освен това била блокирана работата на комисията по исторически и просветителни въпроси.

Използват се всевъзможни способи за лобиране и напън върху България посредством нашите съдружници и европейските институции за повдигане на ветото, възмути се Радев. Припомни, че в Македония имало и " скандално броене " на популацията, в което доста малко се показали като българи.

 

 

Войната в Украйна се употребява от европейските институции като мотив за незабавно влизане на РСМ в Европейски Съюз.

 

 

Тук сме изправени пред доста значим исторически въпрос във връзка с европейската интеграция на РСМ. На исторически избор. Защото това не е въпрос, който касае единствено връзките ни с Европейски Съюз, а е въпрос, който касае нашата национална еднаквост, нашето достолепие като народ, съдействал за културното развиване на континента.

Този въпрос визира бъдещето на Европейски Съюз даже да не се осъзнава от европейските институции и нашите сътрудници. На този декор ни предстоят значими решения и нелека алтернатива - по какъв начин да създадем по този начин, че допустимо най-бързо да стартират договарянията като в това време сложим ясна преграда пред войнстващия македонизъм, отстоим нашата история, просвета, еднаквост и да защитим правата на нашите жители, безапелационен бе Радев.

 

 

Ясно е, че би трябвало да търсим някъде да се пресекат ползите ни и да търсим взаимни отстъпки. Но когато приказваме за взаимни отстъпки - не мога да направя такива с правата на македонските българи. Техните пълномощия би трябвало да залегнат в конституцията, с цел да могат да се интегрират пълноценно в обществения и стопански живот на нашата съседка, а това е безапелационна преграда за преустановяване на процесите на дебългаризация. Не мога да направя компромис с нашата история и еднаквост. няма по какъв начин да се съгласим с кражбата на история с нейната замяна и имитация.

 

 

Изключително значимо - прекратяването и изкореняването на езика на омразата и то стартира със промяната на учебниците. Не мога да приема, че младото потомство в нашата другарска съседка се възпитава в дух на ненавист съм българите. Това е безусловно неприемливо и ние няма по какъв начин да го приемем. Няма по какъв начин да вървим напред, в случай че не се разкрият архивите на УДБА. Така, както всички страни от Източна Европа изживяха своя катарзис за разкъсване със своето тоталитарно минало, по този начин и РСМ не може да не го направи, настоя Радев.

 

 

Не мога да направя компромис с нашата отговорност като демократична страна към бъдещето на Европейски Съюз. Ако сега някой от нашите сътрудници не осъзнава дълбочината на историческия проблем и опцията македонизма да дестабилизира съюза,. Ние би трябвало да интегрираме сътрудници, а не проблеми и по този метод да покажем нашата преданост към Европейски Съюз.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР