Използването на замразени руски активи от страна на САЩ, за

...
Използването на замразени руски активи от страна на САЩ, за
Коментари Харесай

Нобеловият лауреат Робърт Шилър сравни с катаклизъм евентуалното използване на руски активи от САЩ

Използването на замразени съветски активи от страна на Съединени американски щати, с цел да помогне на Украйна, може да има „ катаклизмични последствия за актуалната доминирана от $ система “ и да насърчи хората да икономисват в други валути. Това мнение изрази носителят на Нобелова премия по стопанска система, професорът от Йейлския университет Робърт Шилър, оповестява ТАСС.

" Не мога да се убедя, че това е верният път. (...) Освен че това ще бъде удостоверение за съветския водач, че протичащото се в Украйна е " прокси война ", може парадоксално да се обърне против Америка и целия Запад “, сподели той в изявление за вестник La Repubblica.  " Какъв сигнал се изпраща към десетки страни, които сходно на Русия, в това число и страните от Г-7, в името на сигурността трансформират спестяванията си в долари и ги поверяват в сигурните ръце на Чичо Сам? Ако Америка в този момент постъпи таки с Русия, (...) на следващия ден може да го направи с който и да било ", продължава Шилър. - Това би разрушило ореола на сигурност на $ и би било първата стъпка към дедоларизацията, към която мнозина - от Китай до разрастващите се пазари, да не приказваме за самата Русия - са все по-склонни. Всеки, който има спестявания във валута, ще се изкуши да ги трансформира в юани или, за какво не, в евро ".

На 21 декември в. " Ню Йорк Таймс " цитира американски и европейски публични лица, съгласно които администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън е почнала незабавни диалози със съдружниците за потребление на замразените съветски активи в помощ на Украйна, на фона на обстоятелството, че американският Сенат не може да утвърди нов пакет от помощи за Киев и средствата са на привършване. Както отбелязва изданието, Белият дом " безшумно алармира " за поддръжката си за потреблението на замразените съветски средства. Според вестника Германия, Италия и Франция са изразили угриженост по отношение на прехвърлянето на съветски активи към Киев. Неназован европейски чиновник, с който вестникът беседва, изяснява, че Съединени американски щати имат единствено дребна част от активите, до момента в който " Европейски Съюз може да загуби доста повече ". Според " Ню Йорк Таймс " европейските страни оферират да се обърне внимание на различен проект, който включва конфискуване на облагите, които Euroclear получава от притежаването на съветски активи.

Според La Repubblica Рим, който ще ръководи Г-7 през идната година, ще поеме задачата да хармонизира позициите на съдружниците по въпроса дружно с ръководителя на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел.

На 12 май представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че похищенията върху правото на благосъстоятелност - частна, държавна или корпоративна - са безусловно неприемливи. В тази връзка той съобщи, че Русия ще пази ползите си, доколкото е допустимо.

Инфо: ТАСС

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР