Използването на реалните пари все повече намалява, измествано от електронните

...
Използването на реалните пари все повече намалява, измествано от електронните
Коментари Харесай

Променя ли COVID-19 потребителските навици при плащане?

Използването на действителните пари от ден на ден понижава, измествано от електронните заплащания. Въпросът е какъв брой бързо тази наклонност напредва и какви фактори подкопават потреблението на банкноти и монети като метод на заплащане, написа испанското икономическо и финансово издание . 

Последното изследване на навиците за заплащане в Еврозоната разкрива, че дребен процент от потребителите не възнамеряват да използват пари в брой още веднъж, както са го правили в предишното. Изследването е проведено в по-голямата си част през 2019 година, само че някои дребни модификации са включени в измененията, породени от Сovid-19, добавяйки изследвания, извършени през юли тази година.

Миналата година потребителите в Еврозоната са употребявали пари в брой за 73% (79% при предходното изследване през 2016 година, бел. ред.) от интервенциите на дребно на местата за продажба. За първи път размерът на интервенциите, осъществени с други платежни средства, надвишава тези, осъществени в брой.

В Испания, да вземем за пример, потреблението на пари в брой като платежно средство доближава 83% (при 87% през 2016 г.) от интервенциите, а картовите заплащания доближават 15%. На противоположния полюс са Финландия и Холандия, където единствено 35% и 34% от заплащанията са надлежно в брой, като дебитните карти са главният инструмент за заплащане по брой транзакции.

Според Европейската централна банка испанците (62% от анкетираните) и португалците (70%) са европейците, които са най-загрижени за вероятното предаване на вируса посредством банкноти и монети. Притеснението е по-малко в северните страни, в сравнение с в южните, до момента в който в Балтийските страни единствено 15% от популацията се опасява да не бъде инфектирано от потреблението на пари в брой. 

Има огромни разлики на равнище страна: в Ирландия, Белгия и Испания повече от половината от интервюираните споделят, че заплащат по-малко в брой от началото на пандемията, до момента в който в Естония, Латвия и Малта по-малко от 25% казват същото. На равнище Еврозона данните, събрани по време на пандемията от ЕЦБ, разкриват какви са трендовете за заплащания: паричните средства са били употребявани за 38% от транзакциите в супермаркетите, 57% от транзакциите в дребните магазини и 63% от транзакциите в заведения за хранене, питейни заведения и кафенета. Тези проценти са много под 73% от заплащанията в брой, осъществени през 2019 година

Covid е опасност за парите в брой

40% от всички респонденти са признали, че в този момент употребяват по-често безконтактни разплащателни карти, до момента в който 40% са декларирали, че употребяват доста по-рядко пари в брой. Почти 90% от всички тези хора, които в този момент употребяват по-малко пари в брой, ще продължат да го вършат, когато коронавирусната рецесия завърши. От всички тях 46% споделят, че са безусловно сигурни, че ще продължат да употребяват по-малко пари, а 13% споделят, че ще употребяват пари в брой както преди. Почти 20% от интервюираните считат, че няма да употребяват пари със същата активност, както в предишното.

" Резултатите допускат, че пандемията е ускорила спада в потреблението на парични средства във всички страни от Еврозоната. Мащабът на резултатите варира в другите страни и евентуално ще зависи от тежестта на пандемията, съществуващата платежна инфраструктура, държавни политики и рекомендации, елементарен достъп до пари в брой и приемане на пари в брой, както и желания и привички ", споделят от ЕЦБ.

Електронните заплащания стават все по-лесни

Интересното е, че най-често споменаваната причина за тази смяна във усещането е, че електронните заплащания са улеснени по време на пандемията, да вземем за пример, тя усилва прага, над който безконтактният картодържател би трябвало да вкара своя персонален идентификационен номер (PIN) за разрешаване на заплащането в ПОС терминала.

ЕЦБ признава, че намаляването на потреблението на пари в брой поражда въпроси по отношение на тяхната наличност и приемането й като средство за заплащане. Въпреки че изследването не приказва за цифровото евро, гласовете в ЕЦБ и европейските институции, призоваващи за стартирането на този вид „ парични средства “ се умножиха с пандемията на Сovid-19. 

Парите в брой достигнаха точка на невъзвръщаемост като платежно средство. Въпреки че може да запазят своята полза като форма на спестявания, удобството на цифровите заплащания са основни за техния триумф измежду потребителите, написа изданието.

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР