Използването на генеративен изкуствен интелект е свързано със значителни разходи,

...
Използването на генеративен изкуствен интелект е свързано със значителни разходи,
Коментари Харесай

GPT-4 „изпива“ до един и половина литра вода, за да генерира сто думи

Използването на генеративен изкуствен интелект е обвързвано със обилни разноски, откри изследване на Калифорнийския университет в Ривърсайд. AI изисква обилни количества вода за изстудяване на сървърите, даже когато те просто генерират текст. И това без да се смята високото натоварване на електрическата мрежа.

Точните количества ползване на вода в Съединени американски щати варират според от щата и близостта на потребителя до дейта центъра — до момента в който колкото по-малко вода се употребява, толкоз по-евтина е електрическата енергия в този район и толкоз по-голям е размерът на нейното ползване. Така в Тексас са нужни 235 мл вода, с цел да се генерира имейл от 100 думи, а във Вашингтон са нужни 1408 мл. Това не наподобява като голямо количество на пръв взор, само че числата порастват доста бързо, когато потребителите започват огромния езиков модел GPT-4 няколко пъти седмично или даже дневно, и тези резултати са годни за генерирането на елементарен текст.

Центровете за данни са огромни консуматори на вода и електричество, което значи, че цените на тези запаси порастват в градовете, където се построяват такива уреди. Например, образованието на модела Meta LLaMA-3 е изисквало 22 милиона литра вода — същото количество, належащо за развъждането на 2014 кг ориз, и същото количество, съгласно учените, употребявано от 164 американци годишно. Цената на електрическата енергия, употребявана от GPT-4, също не е евтина. Ако всеки десети работещ американец употребява модела един път седмично в продължение на една година (52 поръчки за 17 милиона души), ще са нужни 121 517 MWh електрическа енергия — задоволително за зареждане на всички семейства в американската столица за 20 дни. И това е нереалистично лек случай на потребление на GPT-4.

Washington Post, който притегли вниманието към проучването, цитира представителите на OpenAI, Meta, Гугъл и Microsoft — най-големите компании в региона на AI. Повечето от тях потвърдиха уговорката си за понижаване на потреблението на запаси, само че не предоставиха действителни проекти за деяние. Говорителят на Microsoft Крейг Синкота сподели, че компанията има намерение да „ работи върху способи за изстудяване на центровете за данни, които изцяло отстраняват потреблението на вода„, само че не е споделил по какъв начин. Досега практиката демонстрира, че облагите от AI са с по-висок приоритет от прокламираните от фирмите екологични цели.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР