Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето

...
Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето
Коментари Харесай

Денков: Руските политици вече не се притесняват да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави

Използваме всяка опция, с цел да разбираем какъв брой е значимо отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме цялостна поддръжка в това отношение. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков пред публицисти след серия от диалози през днешния ден с европейски водачи в границите на Мюнхенската конференция по сигурността. Акад. Денков беседва с нидерландския министър председател Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер Де Кро и с члена на немския Бундестаг Йохан Вадефул. „ С Австрия договарянията би трябвало да продължат, с цел да изчезнат и последните им възражения. Това е част от нашите старания да укрепим границите, да подобрим битката с незаконната миграция “, добави българският министър-председател. В диалога си с Йохан Вадефул Денков е бил поздравен за необратимия път към цялостна евроинтеграция, както и проектът за приемане на еврото от 1 януари 2025 година и повдигането на сухопътните шенгенски граници.

В Мюнхен министър председателят организира среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на диалога им акад. Денков съобщи, че България остава непрекъснат съдружник и покровител на украинския народ. Българското държавно управление е решено да поддържа Украйна и признава законното й право да пази своите териториални ползи, безапелационен беше министър-председателят. По думите му най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да дефинира изискванията и момента за договаряния с Русия.
Целият политически свят, и в Европа, и в Съединени американски щати, си дава сметка, че усложненията на Украйна би трябвало да бъдат взети на съществено и че би трябвало доста бързо да се работи, с цел да бъдат подкрепени техните старания да спрат съветската експанзия. Вече няма никакво подозрение и всички споделят това – че Украйна се бори освен за личната си земя, а също по този начин - за отстояване на правилата на съблюдаване на интернационалното право, демокрацията и свободата, тъй като това към този момент е сложено на карта.
Акад. Денков уточни, че съветските политици към този момент не се тормозят да споделят, че след Украйна биха гледали и към други страни. „ Крайно време е освен политиците, а и хората в Европа да схванат, че тези рискове са действителни и надлежно те провокират и реакция “, добави министър председателят. Акад. Денков даде за образец споразуменията, които украинският президент Володимир Зеленски подписа с канцлера на Германия, с президента на Франция. „ Това са единствено образци по какъв начин другите страни, наред с Европейски Съюз като цяло, търсят метод да подкрепят Украйна в тази борба за свободата “, означи българският министър-председател.

Премиерът уточни още, че европейската защита не би трябвало бъде опция и не би трябвало да се състезава с НАТО, а да укрепи Алианса в нашия район. „ България прави тъкмо това - модернизираме нашата войска, би трябвало да ускорим още тези старания. Да интегрираме нашите благоприятни условия с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО “, посочи акад. Денков. Според него е доста значимо да бъдат отворени зърнените коридори, тъй че да може да се изнася зърното за страните, които имат потребност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР