Изплащането на пенсиите през април 2023 г. чрез пощенските станции

...
Изплащането на пенсиите през април 2023 г. чрез пощенските станции
Коментари Харесай

Добра вест от НОИ: 300 000 взимат по-високи пенсии

Изплащането на пенсиите през април 2023 година посредством пощенските станции ще се извърши по общоприетия график – от 7 април (петък) до 20 април (четвъртък), оповестиха от Националния застрахователен институт (НОИ).

Преводите на сумите за априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 април 2023 година

Преизчислените трудови пенсии на работещите пенсионери също ще се изплащат в постоянния месечен график. Считано от 1 април 2023 г,. Национален осигурителен институт преизчислява служебно пенсиите на над 300 000 пенсионери, придобили застрахователен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисляване на пенсиите.

Преизчисляването обгръща всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест. Те би трябвало да имат добит застрахователен стаж през миналата 2022 година и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с добит след пенсионирането им застрахователен стаж и застрахователен приход до датата на актуалното служебно преизчисляване.

Служебното преизчисляване на пенсиите стартира като изключителна мярка през март 2020 година, поради коронавирус пандемията. През 2021 година изключителната мярка беше трансформирана в непрекъснато настояща. В началото на април същата година бяха преизчислени служебно пенсиите на 294 000 работещи пенсионери. Средният размер на нарастването на пенсиите при последното преизчисление беше 13,20 лв..

През март Национален осигурителен институт изплати и дължимите суми на над 5300 души с възобновени и с продължен период на заплащане пенсии за неработоспособност, наследствени пенсии и/или добавки за непозната помощ по експертни решения с изминал период и със веселба в здравната експертиза за преосвидетелстване на лицата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР