Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март ще

...
Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март ще
Коментари Харесай

НОИ предупреди за разлики в компенсациите на пенсиите

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март ще се извърши в интервала сред 7 март и 21 март. Едновременно с тях още веднъж ще бъдат осъществени и спомагателни заплащания, които не съставляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, оповестиха от Национален осигурителен институт.

От там изясняват още веднъж какви са сумите, които не са пенсии, само че се изплащат дружно с тях. Едната е добавката от 60 лева, която се изплаща на всички пенсионери в идентичен размер. Сумата е отпусната с разпореждане на Министерския съвет, за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителната епидемиологична конюнктура, добила известност като „ коронавирус добавка “.

Другата е разликата сред прихода от пенсии през януари 2022 година и прихода от пенсии от декември 2021 година, с включените в него „ коронавирус добавки “.

Тази разлика е изчислена самостоятелно за всеки обособен пенсионер, ако сумата от месечния размер на пенсията по предписание или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 година, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с Коронавирус добавката от 60 лв., се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с изплащаната коронавирус добавка от 120 лв..

Така изчислената разлика, която се отнася за март, ще бъде изплатена дружно с пенсиите за март 2022 година Националният застрахователен институт (НОИ) припомня, че с пенсиите през февруари бе изплатена разлика, която се отнася за първите два месеца на тази година, до момента в който в този момент тя ще бъде единствено за един месец. Поради това е допустимо да има разлики в изплатените обезщетения към пенсиите за февруари и март.

Описаните Коронавирус добавки и разлики не съставляват част от пенсиите и се изплащат по силата на специфични разпореждания, без да е належащо изговаряне с предписание на длъжностните лица по пенсиите в териториалните поделения на Национален осигурителен институт.

Заедно с пенсиите за март 2022 година, пенсионерите, които получават добавка по член 9 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ще получат и добавката за март в новия ѝ повишен размер, както и сумите за доплащане на нарастването за месеците януари и февруари 2022 година

От 7 март ще бъде дейна електронната информация за изплащаните през този месец суми, включително добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя се актуализира всеки месец и дава опция всеки пенсионер да се осведоми за размера и за метода, по който е изчислена самостоятелната му разлика, както и за изплатената за съответния месец коронавирус добавка.

Справката е налична с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт на уеб страницата на института.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на Национален осигурителен институт, могат да изискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на Национален осигурителен институт, а също да заявят приемането ѝ по електронен път, в случай че имат дипломиран електронен автограф, с който да се разпознават.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. На пенсионера ще се дава длъжностен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, коронавирус добавка и самостоятелната разлика, в случай че е налична такава.

Преводите на мартенските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 март 2022 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР