Изплащаме 2,6 млн. лв. на община Карлово за инфраструктура във

...
Изплащаме 2,6 млн. лв. на община Карлово за инфраструктура във
Коментари Харесай

Изплащат 2,6 млн. лв. на община Карлово за инфраструктура, държавата ще помогне на пострадалите - Икономика

Изплащаме 2,6 млн. лева на община Карлово за инфраструктура по отношение на контракти сред страната и общината и като насърчителна мярка. Държавата е мобилизирана по всевъзможен метод да подкрепи засегнатите от наводнението региони и хората там. Това сподели заместник-министърът на нововъведенията и растежа Надя Христова в изявление за БНР.

С парите по Плана за възобновяване и резистентност и европрограмите ще помогнем на българския бизнес да стъпи на краката си. Само по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) до края на годината за микро-, дребните и междинните компании има 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по Плана, уточни още тя.

Христова акцентира, че сега е отворена за кандидатстване първата процедура от Плана - за софтуерна рационализация на компаниите - с общ бюджет 260 млн. лева, а 21 септември е крайният период за подаване на планове. По думите й процедурата е ориентирана най-вече към индустриалните компании – за медикаменти, медицински произведения и уреди, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност.

„ Очакваме поддръжката да доближи до сред 700 и 1000 компании “, уточни Христова и моли бизнесът да кандидатства за средствата.

По думите й следва оценка на плановете и в пай период да стартира изплащането на средствата, тъй че при започване на годината компаниите да разполагат оперативно с тях.

Христова посочи още, че през октомври ще бъде отворена и втора процедура по Плана за възобновяване с бюджет от 30,6 млн. лева за ИКТ решения, киберсигурност, уеб сайтове, електронни магазини, IT-системи за ръководство на продажби, процеси, човешки запаси, архивирани и други основни действия във компаниите.

„ Процедурата сега е на публично разискване. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране “, добави тя.

„ До края на годината планираме да започват още две процедури по Плана - за ВЕИ за лично произвеждане на сила, която е за 200 млн. лева и процедура, по която ще се финансират развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от близо 120 млн. лева “, посочи Христова и добави, че бизнесът има потребност от глътка въздух, след две тежки години на пандемия.

Заместник – министърът акцентира, че по време на визитата на президента Румен Радев в Обединените арабски емирства министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев е подписал меморандум за стратегическо партньорство в региона на технологиите на бъдещето, изкуствения разсъдък и високите технологии. „ Меморандумът за партньорство цели да насърчи съдействието в сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги “, сподели още Христова.

Относно назначения одит във Фонд на фондовете (ФнФ) тя разясни, че той се прави, с цел да се подобрят процесите и процедурите за бизнеса и с цел да няма подозрения за спор на ползи и политическа интервенция.

„ Държим на прозрачността и да има доверие във Фонда от страна на предприемаческата екосистема “, акцентира още Христова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР