Изпитвателната лаборатория за електромагнитна съвместимост е без компетентен персонал от

...
Изпитвателната лаборатория за електромагнитна съвместимост е без компетентен персонал от
Коментари Харесай

Снежана Спасова: Лабораторията за електромагнитна съвместимост е без компетентен персонал от 2018 г.

" Изпитвателната лаборатория за електромагнитна съгласуемост е без способен личен състав от 2018 година, когато тогавашното управление отпред с и.д. Председателя Паун Илчев взема решение да изгони шефа и началник на лабораторията господин Пантилеев, който е неин основател. Още от 2018 година има проблем с лабораторията ". Това се споделя в позиция, изпратена от някогашния началник на Българския институт по метрология Снежана Спасова.

 Важна държавна лаборатория остана без акредитация, Европейски Съюз може да си изиска дадени 2,5 млн. Виж още

Ден по-рано от ведомството оповестиха, че лаборатория за електромагнитна съгласуемост е изгубила своята акредитация. Следствие на това България е застрашена да върне 2,5 млн. лева, които Европейския съюз ни е отпуснал за оборудването ѝ.

" Установи се, че при съществуването на назначен заместник-председател на БИМ, които наложително следва да замества ръководителя при неговото неявяване, Снежана Спасова е възлагала функционалностите на ръководител на чиновници от института, като най-фрапиращ е казусът с издадена от нея заповед на 16 септември, с която упълномощава началника на отдел " Дължина и време " към Главна дирекция " Национален център по метрология " в БИМ, да подпише решението за засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване. В този случай, единствено навременната промяна на Снежана Спасова осуетява опорочаването на изборите за народни представители на 2 октомври, тъй като решението е щяло да бъде подписано от лице, което няма право да прави това ", обявиха от БИМ.

Ето и целия текст на позицията на Снежана Спасова без редакторска интервенция:

Във връзка с издание на погрешна информация в интернет пространството показвам правото си на опровергаване.

Изпитвателната лаборатория за електромагнитна съгласуемост е без способен личен състав от 2018 година, когато тогавашното управление отпред с и.д. Председателя Паун Илчев взема решение да изгони шефа и началник на лабораторията господин Пантилеев, който е неин основател, като прави преструктуриране в БИМ. Това беше най-добре оборудваната лаборатория с способен личен състав, като част от чиновниците бяха преподаватели и в Техническия университет - София. След изгонването на господин Пантилеев напусна целият личен състав и за началник на лабораторията е назначен пенсиониран боен. Това е лаборатория с сензитивна и скъпо струваща инсталация. От 2018 година има проблем с лабораторията. Не могат да се намерят способени експерти, които да работят там. Освен това клиентите са намалели фрапантно. Това е видно от последния доклад на дирекцията.

Проектът по ОПИК, който господин Пантилеев отбрани и получи финансиране за доставка на нова инсталация, която да е с по-добри механически условия, беше трансфериран на различен началник.

Защо е спряна акредитацията на Изпитвателна лаборатория " Електромагнитна съгласуемост "?

Подготвените документи за преакредитация на лабораторията не са подадени до ИА БСА в условия шестмесечен период преди 21.05.2022 година Това е обвързване на ръководителя на лабораторията. Той не е уведомил основния шеф на Групово дело МИУ за това, в противен случай по време на годишното оценяване на държавните чиновници (месец януари 2022 г) е докладвал, че документите са подадени. След като срокът е изтърван, единственият вид е кандитатстване за първична акредитация.

Подготвиха се документите и бяха показани в ИА БСА.

При първична акредитация кандидатстващата лаборатория би трябвало да дава отговор на следните условия: да има извършено сполучливо междулабораторно съпоставяне в обсега на акредитация, техническите средства да са с обезпечена проследимост, образование на личния състав по БДС EN ISO/ IEC 17025, извършен вътрешен одит на системата за ръководство на лабораторията, извършен обзор от управлението и личният състав да е с потвърдена подготвеност в обсега на акредитацията.

Осигурихме всички условия за осъществяване на горепосочените условия. Договорихме междулабораторно съпоставяне с швейцарския метрологичен институт (METAS), сключихме контракт за калибриране на техническите средства, организирахме образование на чиновниците в лабораторията, наехме външни способени специалисти за реализиране на вътрешен одитна системата за ръководство на лабораторията и организирахме обзор от управлението.

Въпреки подхванатите дейности от нас се оказа, че ръководителят на лабораторията и личният състав не извършват директните си отговорности с нужната подготвеност и професионализъм.

При предварителната оценка от специалисти от ИА БСА бяха открити 12 несъответствия, като 10-дневният период за отстраняването им не беше спазен от чиновниците и ръководителя. Кореспонденцията в този случай се е провеждала сред ръководителя на лабораторията и ИА БСА. Той не е уведомил управлението и чиновниците на лабораторията за премахване на несъответствията, макар че констатациите от предварителната оценка са му изпратени при започване на май 2022 година За тях отговорникът по качество на лабораторията схваща чак в края на месец май, когато ръководителят излиза в 4-месечен отпуск по болест.

Поискахме пояснения от всички чиновници и още веднъж се удостовери неналичието им на познания в региона и ниската мениджърска подготвеност на ръководителя.

Възложихме управлението на лабораторията на шеф отдел ИСИС- началник с задоволителен опит, с цел да се усъвършенства положението и да се изпълнят условията за акредитация на лабораторията.

Въз основа на горното се реши, че ИЛ ЕМС за момента не може да отговори на критериите за акредитация и единственият излаз беше да се приключи заявката за първична акредитация до покриване на условията за кандидатстване.

По мотив сключване на решение за засвидетелствуване на техническите средства за машинно гласоподаване (ТУМГ). Решението се подписва от трите самостоятелни институции, които вземат участие в процеса по засвидетелствуване на ТУМГ, според Изборния кодекс. Издадена е законна заповед, с която е упълномощено лице от БИМ да подпише решението. Това лице сега на издаване на Заповедта е отговаряло и за длъжността Главен секретар на БИМ. То е механически умело с дълготраен стаж в БИМ. Защо не е дадена опция на зам.-председателя господин Андонов да извърши тази задача? Зам.-председателят на БИМ не взе участие в управлението по никакъв метод от началото на декември 2021 година, откакто бяха констатитирани редица нарушавания и неизпълнения на делегираните му права. За това са известени министрите в Министерството на стопанската система и промишлеността.

Всички подадени сигнали за нередности са неоснователни и репутацията на БИМ е предпазена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР