Изпитвали ли сте дискомфорт, когато общувате с някого? Притеснявате ли

...
Изпитвали ли сте дискомфорт, когато общувате с някого? Притеснявате ли
Коментари Харесай

4 факта за социалната фобия, които често се пренебрегват

Изпитвали ли сте дискомфорт, когато поддържате връзка с някого? Притеснявате ли се да говорите пред повече хора? Спокойно, всеки е изпадал в такива неприятни обстановки. С времето и опита нормално се научаваме да се оправяме с тях. Но за страдащите от обществена уплаха, сходни прекарвания са всекидневие и извънредно затруднение.
Социално тревожното разстройство (социална фобия) е едно от най-често срещаните психологични разстройства и се характеризира с извънредно мощен боязън от обществени среди и действия. Хората в това положение имат огромен проблем да приказват и да се срещат с нови хора, както и да посещават събирания. Те изпитват душевен или даже физически дискомфорт в сходни обстановки.
Това безпокойствие нормално се корени в боязън от наказание или от отрицателна оценка от близките и пречи даже на нормални действия от всекидневието. Според оценките на специалисти към 15 милиона души страдат от тази уплаха в Съединени американски щати. Но макар че толкоз доста хора страдат от това положение, някои негови признаци остават подценени.

Социалната уплаха не е просто боязън от говорене пред аудитория Макар че хората, страдащи от обществена уплаха, нормално изпитват компликации с обществените изяви, положението им е обвързвано с доста по-дълбоки паники. Страхът може да се прояви и при телефонни позвънявания, писане на имейли, хранене на обществени места, нови запознанства, изявленията за работа, както и при задаване на въпроси по време на работа или образователен развой.
Не се лимитира с негативната оценка Съществува и боязън от положителна оценка. Това положение се назовава " синдром на измамника ", при който те се опасяват, че са получили хвалба простъпка и ще бъдат оповестени за измамници. Този синдром може да има опустошителни резултати върху държанието на хората в редица обстановки.
Не е наложително обвързвана с интровертността Човек може да е интроверт, без да изпитва боязън или безпокойствие от обществено другарство. И противоположното – може да е екстроверт и да страда от обществена уплаха. Хората с интровертно държание по-лесно се изморяват прочувствено от екстровертите. Поради тази причина те избират да прекарват времето си сами. Нуждата от обществен контакт няма общо с безпокойството в такива взаимоотношения. Удоволствието от дадена активност не отстрани уплахата.
Не е лесна за разкриване Въпреки страховете си, хората със обществена уплаха посещават празненства и купони. Присъствието на сходни обществени събития не значи, че сбирките не ги плашат. Дори и там има метод да се избегне общуването с хора – да вземем за пример като непрекъснато си гледате телефона или се напиете, с цел да се почувствате по-комфортно.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР