Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) отговарящ за икономиката в

...
Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) отговарящ за икономиката в
Коментари Харесай

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис идва у нас

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) отговарящ за стопанската система в полза на хората Валдис Домбровскис ще бъде на посещаване в България в четвъртък и петък (23 и 24 февруари ). Това оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България. Домбровскис координира политиките на Комисията по въпросите на търговията, икономическата и финансовата политика, в това число осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност, ръководството на еврозоната, финансовата поддръжка за Украйна и др. 

За 23 февруари (четвъртък) са планувани срещи на Валдис Домбровскис с президента Румен Радев , със служебния министър-председател Гълъб Донев , със служебния министър на финансите Росица Велкова-Желева и с шефа на Българската национална банка Димитър Радев.

Валдис Домбровскис ще бъде почетен и с почетното звание „ Доктор хонорис идея “  на Университета за национално и международно стопанство. След церемонията, която ще стартира в 10:00 ч. в четвъртък, той ще разиска настоящите тематики от дневния ред на Европейски Съюз със студенти от университета. Званието се присъжда за забележителния принос на еврокомисар Домбровскис към построяването и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейски Съюз, за усилване на интернационалната роля на еврото, комерсиалната политика на Съюза и стопанската система в полза на хората.

От 16:30 ч. в Министерския съвет изпълнителният заместник-председател Домбровскис и служебният министър-председател Донев ще създадат изказвания за медиите. 

На 24 февруари (петък) от 09:30 часа в зала 3 на НДК  изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис ще взе участие в конференцията на високо ниво „ България по пътя към еврото “. Целта на форума, който се провежда от Министерството на финансите, е да бъдат разисквани опциите и провокациите пред България да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на идното въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното досега и какво следва. Миналата седмица служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, тъй като страната ни изостава с приемането на нужното законодателство и не дава отговор на критерия за инфлация. 

В петък Валдис Домбровскис ще посети филантропичния център на Сдружението на украинските организации в България „ Мати Украйна “ (на ул. „ Царибродска “ 136-142) и дружно с посланика на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко ще беседва с украински бежанци и доброволци. По мотив отбелязването на първата годишнината от началото на съветската експанзия в Украйна, Валдис Домбровскис ще се включи в обща фотография с посланиците на страните-членки на Европейски Съюз в София пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР