Изпълнителният директор от българска страна на проектната компания за газовата

...
Изпълнителният директор от българска страна на проектната компания за газовата
Коментари Харесай

Строежът на газовата връзка с Гърция започва на хартия, на практика - не

Изпълнителният шеф от българска страна на плановата компания за газовата връзка Теодора Георгиева би трябвало да завърши сполучливо публичните поръчки, с цел да стартира действителното строителство.

Още по тематиката
Възобновен е градежът на втората тръба от " Турски поток "

Плановете на " Газпром " са оборудването, което ще доставя газ към Европа, да е готово през 2019 година
26 юни 2018
Природният газ нараства с 11%, следва покачване на топлата вода и парното

Окончателното решние на КЕВР ще бъде оповестено на 29 юни
25 юни 2018
Поредна тъжба на " Некст инвест " стопира търга за газовата връзка с Гърция

Заедно с " Инсито " компанията оспорва изискванията към подизпълнителите в процедурата за строителните работи, които са общо за 145 млн. евро
18 юни 2018
Първият каспийски газ потегля към Турция

Газопроводът TANAP е опция на " Газпром " и " Турски поток " и ще обезпечи азерски газ за Европа и вероятно България
12 юни 2018
За археология по трасето на газовата връзка с Гърция ще бъдат заделени 3 млн. лева

Финансирането от " Ай Си Джи Би ", половината от която се държи от БЕХ, е двойно по-голямо от годишната държавна дотация за разкопки
21 май 2018
Търси се строител на газовата връзка с Гърция в търг за 145 млн. евро

За доставката на самите тръби върви друга процедура за 60 млн. евро
30 апр 2018 Изпълнителните шефове на плановата компания за създаване на междусистманата газова връзка с Гърция " Ай Си Джи Би " - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, подписаха взаимна декларация за утвърждение на финален бизнес проект и за подготвеност за започване на строителство. Това стана в границите на петата среща на групата на високо ниво за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC, която се организира през днешния ден в София. Въпреки това действителното полагане на тръбите мъчно ще стартира преди есента, защото публичната поръчка за избор на строител е блокирана от тъжби още в предварителния стадий.

По-скоро с въпросната декларация ръководещите се пробват да спазят ненапълно обещанието си за старт на интерконектора преди края на българското председателство на Европейски Съюз.

В рамките на форума обаче бяха подписани и други документи, които са значими за реализирането на междусистемната връзка и свързването й с други основни газови планове в района.

" Изграждането на интерконектора Гърция-България е измежду най-важните цели на българското и гръцкото държавно управление в енергийната област. Проектът има основна роля за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ освен за нашата страна, а и за целия район на Югоизточна Европа ", съобщи изпълнителният шеф на " Ай Си Джи Би " (ICGB) от българска страна Теодора Георгиева.

Въпрос на пари

Един от подписаните основни документи е Меморандум за съгласие сред Българския енергиен холдинг и Европейската капиталова банка (ЕИБ) за даване на заемно финансиране с предстоящ размер от 110 млн. евро. Въпросният заем е гарантиран с държавна гаранция и съставлява съществена част от общите разноски за реализацията на газопровода, които са оценени на 239 млн. евро. Според изпълнителния шеф на холдинга Петьо Иванов към този момент се водят предварителни диалози с банки и даже има показани индикативни предложения. Преди подписването на контракт за заем обаче ще е належащо и позитивно мнение от Брюксел.

Чрез Европейската енергийна стратегия за възобновяване са обезпечени 45 млн. евро за газовата връзка, а за други 35 млн. евро ICGB е кандидатствала по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Сега Теодора Георгиева заяви, че компанията ще бъде включена като позволен бенефициент за финансиране от европейските структурни фондове, за което се чака единствено решението на Комитет по наблюдаване към програмата..

Доставки от Каспийско море

Подписано бе и съглашение за съдействие сред ICGB и Транс-адриатически газопровод(TAP), което планува свързване на двата газопровода, тъй че към България да може да постъпва ажербайджански газ от Каспийско море. " Това е стратегически план с огромна синергия, който ще обезпечи достъп до Южния газов кулоар и терминалите за полутечен газ в Гърция, позволявайки включване в българската газопреносна мрежа и транспорт на газ към Югоизточна Европа ", съобщи Константинос Караянакос, изпълнителен шеф на ICGB от гръцка страна.

Наред с това по време на форума бе реализирана и договореност с гръцкия газов оператор DESFA за установяване на връзките сред страните по отношение на физическата съгласуваност на газопроводите на DESFA и ICGB.

Данъчен режим и изключения

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, дружно с негов сътрудник от гръцкия народен регулатор, оповестиха взаимното им мнение и решение за освобождение на междусистемната връзка от разпоредбите на Европейски Съюз за контролиран достъп. Това е основно за трансграничния темперамент на плана и нуждата от определянето на единна цена за целия газопровод, както и с цел да се пристъпи към сключване на споразуменията за транспорт на газ с търговците, запазили дълготраен потенциал. Такива са азербайджанската Socar, която е резервирала потенциал от 1.57 милиарда куб. метра синьо гориво на година, и американската Linden Energy - с още 276 млн. куб. Метра.

Издаването на дефинитивно решение за освобождение ще разреши на ICGB да подаде заявление за приемане на лиценз за самостоятелен метафоричен оператор. То обаче би трябвало да бъде утвърдено и от Европейската комисия.

Изпълнителните шефове на плановата компания оповестиха още, че е реализиран сериозен прогрес по сключването на Междуправителствено съглашение сред България и Гърция за определяне на постоянен данъчен режим за газопровода. Предстои данъчните управляващи и министерствата на финансите на двете страни да го подпишат в идващите седмици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР