Изпълнителният директор на YouTube Сюзън Войчицки, която ръководеше най-големия видео

...
Изпълнителният директор на YouTube Сюзън Войчицки, която ръководеше най-големия видео
Коментари Харесай

Легендарен директор напуска Google

Изпълнителният шеф на YouTube Сюзън Войчицки, която ръководеше най-големия видео уебсайт в света през последните девет години, се отдръпва от поста си. Тя ще бъде сменена от Нийл Мохан, нейният дълготраен помощник. В писмо, изпратено до чиновниците на YouTube, Войчицки сподели, че напуща, „ с цел да стартира нова глава, фокусирана върху моето семейство, здраве и персонални планове, към които имам пристрастеност “.

По време на нейния мандат YouTube стана доста значим за бизнеса на Гугъл, който купи уеб страницата през 2006 година, и за Alphabet, холдинговата компания, в която се намират и двете. През 2022 година YouTube генерира 29.2 милиарда $ от продажби на реклами – над 10 % от общите продажби на Alphabet.

Напускането на Войчицки е алегорично за Гугъл и софтуерните компании като цяло. От години тя е една от дребното дами, ръководещи голям софтуерен бизнес. И тя беше неразделна част от основаването на Гугъл – точно тя даде чартърен гаража си в Силициевата котловина на съоснователите Лари Пейдж и Сергей Брин през 1998 година и се причисли към компанията като 16-ия чиновник година по-късно.

„ Сюзън има неповторимо място в историята на Гугъл и е дала най-невероятния принос за продуктите, употребявани от хората на всички места “, споделиха Пейдж и Брин в изказване. „ Ние сме толкоз признателни за всичко, което тя направи през последните 25 години. “

Войчицки стартира в Гугъл, управлявайки маркетинга, оказа помощ за построяването на онлайн рекламния бизнес и в един миг управлява видео услугата на компанията, която се опитваше да се конкурира с YouTube. В последна сметка тя декларира, че Гугъл би трябвало да купи уеб страницата вместо да развива собствен.

По време на мандата си като водач на YouTube тя се постара да усили достъпността му за рекламодателите, като в същото време се опитваше да се оправи с голямата и непокорна група основатели на видеоклипове, които захранваха уеб страницата.

Това от време на време водеше до рецензии както от основателите на видеоклипове, които споделяха, че измененията в разпоредбите на YouTube и решенията за модерирането им затрудняват изкарването на прехраната им, по този начин и от външни хора, които споделяха, че компанията не е задоволително твърда, с цел да обезсърчи речта на омразата и друго неприятно наличие.

„ Успяхме да разстроим всички “, сподели Войчицки в изявление през 2019 година

Тя е прекарала години в тясно съдействие с Мохан, нейния правоприемник. Двамата първо са работили дружно, изграждайки бизнеса с дисплейни реклами на Гугъл, а Мохан е заместител на Войчицки в YouTube от 2015 година насам.

„ Сюзън е построила извънреден екип и има в лицето на Нийл правоприемник, който е подготвен да стъпи на земята и да води YouTube през идващото десетилетие на триумф “, сподели основният изпълнителен шеф на Alphabet Сундар Пичай в изказване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР