Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева представи напредъка по проекта

...
Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева представи напредъка по проекта
Коментари Харесай

Напредъкът по проекта за газова връзка с Гърция представи директорът на ICGB Теодора Георгиева пред държавите от Консултативния съвет за Южния газов коридор


Изпълнителният шеф на ICGB Теодора Георгиева показа напредъка по плана за газова връзка с Гърция пред участниците в петата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар, която се организира в столицата на Азербайджан Баку. Георгиева беше част от българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Участници в срещата бяха представители на високо ниво от страните членки на Консултативния съвет за Южния газов кулоар, представители от страни, участващи като акционери в енергийните планове, както и делегати от интернационалните финансови институции, оповестиха от ICGB.

По време на конференцията беше разисквана реализацията на Южния газов кулоар, както и енергийната съгласуваност в района на Югоизточна Европа. Участниците бяха осведомени с напредъка по основните за района планове за газовата връзка Гърция-България (IGB), Трансадриатическия газопровод (TAP) и Трансанадолския газопровод (TANAP).

„ Трите плана имат изключителна синергия и реализирането на опцията IGB да бъде обвързван с TAP и TANAP ще докара до одобряването на нов енергиен маршрут, който ще усили енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки за целия район “, посочи изпълнителният шеф на ICGB от българска страна Теодора Георгиева. Тя показа пред делегатите последните стъпки за сполучлива реализация на плана за газова връзка Гърция – България, като подчертава върху неотдавна издаденото позволение за строителство на гръцка територия. По думите на Георгиева всички основни публични поръчки сега са в ход, като до месец следва да бъде разгласен изпълнителят по една от тях – за избор на инженер съветник.

„ През миналата година ICGB съумя да контракти благодарение на българското държавно управление и Европейската комисия (EК) безплатна финансова помощ в размер на 39 милиона евро, което спомогна за затвърждаване на финансовата рамка на плана. Проектът разчита и на дълготраен заем от Европейската капиталова банка в размер на 110 млн. евро, който е гарантиран с държавна гаранция в същия размер, както и на финансиране в размер от 45 млн. евро от Европейска енергийна стратегия за възобновяване “, съобщи Георгиева.

Реализацията на плана е основна за района и ще спомогне за възстановяване сигурността на енергийните доставки за България, която сега е напълно подвластна от един-единствен източник. IGB е измежду най-приоритетните планове на групата на високо ниво за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC и е част от отвесния газов кулоар, който свързва преносните мрежи на България, Гърция и Румъния.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР