Изпълнителният директор на фонд Култура Сава ДрагунчевВ отговор на спекулативните

...
Изпълнителният директор на фонд Култура Сава ДрагунчевВ отговор на спекулативните
Коментари Харесай

Национален фонд „Култура“ в отговор на Тома Биков: Културата няма да загуби милиони, ако министерството спазва закона

Изпълнителният шеф на фонд " Култура " Сава Драгунчев

В отговор на спекулативните изказвания на господин Тома Биков: Културата няма да загуби милиони, в случай че Министерство на културата съблюдава закона! 

В отговор на обвиняванията на господин Тома Биков от тази заран на Facebook страницата му, Администрацията на Националния фонд „ Култура “ показва следните уточнения: 

Публикуваните от Националния фонд „ Култура “ процедури BG-RRP-11.014 – Схема за безплатна помощ с две сесии „ Български продукции от бранша на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в Европейски Съюз “ с общ бюджет 2 400 000 лева и BG-RRP-11.015 – Схема за безплатна помощ в четири сесии „ Създаване на български продукции и копродукции в бранша на КТИ “ с общ бюджет 22 534 000 лева са съгласувани от Министерството на финансите. Спазени са всички процедурни стъпки преди оповестяване на схемите, включително извършено е публично разискване. 

Планираното освобождение на Изпълнителния шеф от Министъра на културата на процедура би спряло  администрирането на процедурите за финансиране по НПВУ, по които се чака да бъдат финансирани планове на обща стойност 78 523 000 лева Към днешна дата всички дейности, осъществени от Националният фонд „ Култура “ по реализирането на НПВУ, са точно да организира сполучливо процедурите за безплатно финансиране и да предотврати налагането на възможни наказания от Европейската комисия. 

Институционалният и политически напън за незаконосъобразната промяната на Изпълнителния шеф освен заплашва работата на Фонда по НПВУ, а слага в рисковата обстановка НФК в идващите месеци, през които се чака да бъде направена, призната и извършена Индикативната стратегия за актуалната година. Съгласно измененията в ЗЗРК, НФК би трябвало в това време да изготви и одобри Индикативната стратегия за 2025 година до юни т.г., което не би могло да се реализира при възможната промяна на Директора и при неналичието на явен механизъм за избор на ново и съответно управление. 
Екипът на Фонда през днешния ден организира диалог с Министъра на културата, с цел да потърси уточнения за последващите дейности, уточнения по процедурите, които планува законът и с цел да подчертае, че отстраняването на Изпълнителния шеф ще направи осъществяването на НПВУ невероятно за институцията, заради неспазване на периодите на Европейското законодателство. 

Министърът на културата отхвърли да разяснява законовите ходове от страна на Министерството. 

Административният екип на Националния фонд „ Култура “, водени от твърдото предпочитание за осъществяване на предоставените ни от Закона за протекция и развиване на културата и НПВУ отговорности, считаме желанията на Министъра в оставка Кръстю Кръстев да освободи незаконосъобразно Изпълнителния шеф доктор Сава Драгунчев в този сериозен за работата на Фонда миг, за извънредно безотговорни. Започната е процедура по протестни дейности, съгласно Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия. 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР