Изоставени от правителствата и потенциално по-крехки недостатъчна имунна защита, коренните

...
Изоставени от правителствата и потенциално по-крехки недостатъчна имунна защита, коренните
Коментари Харесай

Коронавирусът застрашава с изчезване коренното население на Латинска Америка

Изоставени от държавните управления и евентуално по-крехки незадоволителна имунна отбрана, коренните общности на Латинска Америка са на път да бъдат заличени от пандемията, провокирана от новия ковид. Вестта, че бразилският родов водач (кацик) Паулиньо Паякан, един от най-ревностните бранители на амазонските гори, е умрял, откакто е бил инфектиран с Covid-19, стана лицето на това събитие. Поразени са доста от 420-те американски индиански племена, живеещи в басейна на Амазонка - големият район към реката и нейните притоци, разграничен сред девет страни.

Смъртта на Паулиньо Паякан в болница в Реденсау (Северна Бразилия) се прибави към близо 300, които оплакват жителите на 100 общности в Бразилия, по данни на Асоциацията на коренните поданици, тоест пет пъти повече смъртни случаи, в сравнение с през 2019 година Организацията упреква държавното управление на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, че " не е направило нищо ", с цел да попречи на разпространяването на вируса в селата, населявани от 750 000 коренни поданици, от които близо 5500 са инфектирани с Covid-19.

" Ако той беше взел превантивни ограничения през цялото време, можехме да избегнем толкоз доста починали ", съобщи координаторката на организацията Соня Гуажажара в подкаст на неправителствения Социално-екологичен институт (ISA, Instituto Socioambiental).

Бразилският фотограф от френски генезис Себастиао Селгадо дефинира като " геноцид " неналичието на реакция на страната, а вождът Раони, емблематичен представител на коренните племена в Амазония, упреква президента Болсонаро, че се " възползва " от пандемията, с цел да отстрани неговия народ.

Коренните племена живеят от епохи под опасността от инфекциозни заболявания. Смята се, че тяхното население в Южна Америка е намаляло с една четвърт в интервала 1492-1650 година, заради неочакваното внасяне на вируси и бактерии, предадени от европейските колонизатори. Тези заболявания са лишили живота на мнозина от жителите на Новия свят, които в никакъв случай не са били излагани на тях и затова не са развили никакъв имунитет против тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР