Изображение Община ВарнаЗа разширението на бул. Цар Освободител“ се говори

...
Изображение Община ВарнаЗа разширението на бул. Цар Освободител“ се говори
Коментари Харесай

Кои ще са спирките на леката железница във Варна и как ще изглежда бул.Цар Освободител

Изображение Община Варна

За разширението на бул. „ Цар Освободител “ се приказва от години, само че едвам в този момент можем да се срещнем с детайлности за плана и да забележим образно какво се планува. Повече за начинанието, за което занапред ще се търсят средства, ще бъдат показани на публично разискване на 24 април от 17.00 часа в общинската зала „ Пленарна “. Междувременно планът може да бъде забелязан и на страницата на Община Варна, оповестяват от там.

Най – любопитната част за варненци безспорно е леката железница, която ще се движи паралелно на трасето и тук-там даже ще минава през подземни тунели.

Обхватът на плановия сектор е от пътен възел „ Летище “ до пътен възел с бул. „ Левски “.

Местата на спирките на градската железница ще са:

- При ПВ с бул. „ Константин и Фружин “

- Между ул. „ Асен Разцветников “ и ПВ бул. „ Атанас Москов “

- При ПВ с бул. „ Янош Хунияди “

- При ПВ с бул. „ Република “

- При ПВ с ул. „ Вяра “ и „ 3-ти Март “

- При ПВ с бул. „ Христо Смирненски “

- Непосредствено преди ПВ с бул. „ Васил Левски “

С цел обезпечаване на безконфликтен достъп на пешеходното придвижване сред северната и южна част на булеварда е планувано осъществяването на 6 пешеходни надлези над градската железница и булеварда с ширини от 50м до 100м.

Собствеността на поземлените парцели, през които ще премине трасето, е смесена – общинска обществена, общинска частна и частна, което значи, че ще се наложи и отчуждаване на парцели. Такава бе обстановката и при реализирането на бул. „ Левски “.

Дейностите по бул. „ Цар Освободител “ са заложени като приоритет в Общия организационен проект на града след реализацията на продължението на бул. „ Васил Левски “. Идеята е да се осъществя цялостния му габарит на улица II-ри клас с пътни възли на две равнища с пресичащите се бул. „ Константин и Фружин “, ул. „ Атанас Москов “,2 бул. „ Янош Хунияди “, бул. „ Република “, бул. „ 3-ти март “/ул. „ Вяра “, ул. „ Поп Димитър “, бул. „ Христо Смирненски “.

СЪЩЕСТВУВАЩО ПОЛОЖЕНИЕ

При съществуващото си състояние, бул. „ Цар Освободител “ е улица IV-ти клас, част от първостепенната улична мрежа на град Варна. Булевардът е една от главните транспортни артерии на град Варна за осъществяване на директното придвижване – автомобилно и тежкотоварно. Поради двулентовия габарит и интензивното придвижване, все още пропускателната дарба на булеварда е съвсем изчерпана.

ПРОЕКТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Съгласно класификацията на първостепенната улична мрежа в Общ устройствен план и ГПОД на гр. Варна, бул. “Цар Освободител “ в плановото си състояние за плановия сектор е улица от II-ри клас за планова скорост от 50км/ч по директното направление. Отредената регулация за осъществяване цялостния габарит на булеварда според настоящия регулационен проект на Община Варна е с широчина от 50м до 100м в другите подучастъци.

Начална точка на създаването е пътен възел „ Летище “ който попада отвън териториалния обсег на Община Варна. В плановото решение е показано предложение главното трасе на Автомагистрала „ Хемус “ да продължи като непосредствено направление по плановото състояние на бул. „ Цар Освободител “. Това ще се яви главно трасе за тежкотоварния директен трафик до възела с бул. „ Христо Смирненски “. Крайна точка на плана е пътен възел с бул. „ Васил Левски “.

Проектното трасе е напълно съобразено с настоящата улична регулация като се изключи следните сектори:

- Пресичащите се ул. „ Вяра “ и „ 3-ти Март “ при нов пътен възел

- При нов пътен възел с ул. „ Поп Димитър “;

- При ново локално платно северно на бул. „ Цар Освободител “ свързващо бул. „ Христо Смирненски “ и ул. „ Кестен “.

Геометрията на пътя е решена с 11 бр. прави и 9 бр. Криви. Цялата дължина на работния сектор е 6,267м.

В плана е заложно реализирането на градска железница напълно северно от бул. „ Цар Освободител “ за която има запазен габарит с широчина от 15м от началото на обекта до пътен възел с бул. „ Христо Смирненски “. В сектора от бул. „ Христо Смирненски до бул. „ Васил Левски “ резервирания габарит за градска железница е с широчина от 7м.

Проектното решение планува всички пресичания с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да бъдат осъществени безконфликтно на две равнища с еднотипни пътни възли вид „ Диамант “, като директното трасе на бул. „ Цар Освободител “ се явява основно направление, а всички пресичащи се улици – второстепенни със светлинно контролирани кръстовища на две равнища.

Въпроси и мнения по плана могат да се изпращат на електронната поща, посочена от Община Варна. Адресът е [email protected]
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР