Износът на етерични масла от България се забавя значително през

...
Износът на етерични масла от България се забавя значително през
Коментари Харесай

Свива се пазарът на етерични масла

Износът на етерични масла от България се забавя доста през първата половина на 2023 година Пазарът на масла, разнообразни от цитрусовите и ментовите, предстоящо се сви през 2022 година и продължава низходящата си наклонност и през 2023 година Това сочат данни от последното проучване на " ИнтелиАгро " за производството на етерично-маслени култури и масла през 2023 година Причините са както свръхпроизводство и презапасяване, по този начин и високата потребителска инфлация в Европа и Съединени американски щати.
Секторът регистрира като опасност и идните промени в европейската регулаторна рамка (CLP, REACH). Благодарение на напъните, които България постави в Брюксел, опасността към този момент е избегната, само че опцията за отрицателен процес остава и се отсрочва във времето.
Секторът на розовото масло усъвършенства доста финансовата си позиция. По-високите цени на интернационалния пазар по отношение на интервала 2018-2021 година дават опция за повишение на изкупните цени на розовия цвят в страната и стимулират стопаните да подобрят грижите за насажденията.
От сектора не престават да упорстват за промени в Закона за розата и сигнализират, че контролът остава занижен. Наблюдава се съществено разминаване в данните на Министерство на земеделието и храните, което приказва за съществени пропуски в по този начин настоящия Закон за розата.
Секторът на лавандуловото масло обаче се сблъсква със съществени провокации, като понижено търсене и низходящи трендове в износа. За първото полугодие на 2023 година износът е с 40% надолу в размер при по-ниски цени по отношение на 2022 година Площите понижават с 45 000 дка за година. Очакванията са тази наклонност да се задържи и през 2024 година
Високите ресурси от неосъществена продукция оказват отрицателно въздействие и върху пазара на нишови масла. Големият взрив от интервала 2016-2019 година (2-5 пъти над нормалните площи) е последван от срив в производството при множеството нишови медицински и ароматни култури, като лайка, маточина, хизоп и други. Този срив продължава да се следи и през 2023 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР