Износът на България за ЕС се е увеличил с 26.9%

...
Износът на България за ЕС се е увеличил с 26.9%
Коментари Харесай

Износът ни за ЕС отново расте, докато този за трети страни се свива

Износът на България за Европейски Съюз се е нараснал с 26.9% през януари 2018 година по отношение на същия месец на миналата година, сочат данни на Национален статистически институт. Той е в размер на 3 милиарда лв..

Основни търговски сътрудници на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Нидерландия, които образуват 69.1% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

Най-голям растеж е маркиран в секторите " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата) " (93.2%) и " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (64.5%). Най-голям спад се следи в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (39%).

Вносът се усилва с 21.7% по отношение на същия месец на миналата година и е на стойност 3.2 милиарда лева Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

При вноса в съпоставяне със същия месец на 2017 година най-голямо процентно нарастване е регистрирано в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (48.9%). Намаление не се следи в нито един от секторите.

Външнотърговското салдо на България с Европейски Съюз за януари 2018 година е негативно и е на стойност 132 млн. лв..

Търговия с трети страни

През интервала януари - февруари 2018 година износът на България за трети страни (такива отвън ЕС) понижава с 20.9% в съпоставяне със същия интервал на миналата година и е на стойност 2 240.9 млн. лв..

Основни търговски сътрудници на страната ни са Турция, Китай, Съединените американски щати, някогашната югославска република Македония, Сърбия и Руската федерация, които образуват 56.7% от износа за трети страни.

През февруари 2018 година износът на България за трети страни понижава с 24.8% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 1 142.9 млн. лв..

Най-голям растеж в съпоставяне със същия интервал на 2017 година е маркиран в секторите „ Машини, съоръжение и транспортни средства “ (19.9%) и „ Артикули, класифицирани основно съгласно типа на материала “ (15.2%). Най-голям спад се следи в секторите „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (68.9%) и „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (52.8%).

Вносът на България от трети страни през интервала януари - февруари 2018 година се усилва с 9.3% в съпоставяне със същия интервал на миналата година и е на стойност 3 483.4 млн. лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Само през февруари 2018 година импортът се усилва с 2.9% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 1 654.2 млн. лeвa.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР