Износът и вносът на Китай неочаквано са се свили през

...
Износът и вносът на Китай неочаквано са се свили през
Коментари Харесай

Китайската търговия се е свила през октомври

Износът и вносът на Китай ненадейно са се свили през октомври, което е първи спад и на двата индикатора от май 2020 година, защото строгите противоепидемични ограничения, наложени от управляващите в Пекин и опасенията от световна криза понижиха търсенето и помрачиха вероятностите пред затруднената локална стопанска система, съобщи Reuters, базирайки се на данниte на китайската статистика.
Данните акцентират провокациите пред китайските политици, до момента в който те не престават с ограниченията против Covid-19 пандемията и се пробват да се оправят с натиска на растящата инфлация, внезапното нарастване на лихвените проценти по света и световното икономическо закъснение.
Експортните доставки през октомври са се свили с 0,3% по отношение на същия месец година по-рано, по отношение на регистрираното през септември разширение с 5,7%. 
Анализатори чакаха октомврийски растеж от 4,3%, само че записаният спад съставлява най-лошото показване на китайския експорт от май 2020 г. 
Данните допускат, че като цяло търсенето остава едва и анализаторите предизвестяват за по-нататъшни усложнения за експортьорите от Китай през идните тримесечия, оказвайки по-голям напън върху индустриалния бранш на страната.
Китайските експортьори даже не са съумели да се възползват от продължителното намаляване на юана, от април насам, или от основния сезон за извършване на покупки в края на годината. Това акцентира възходящото напрежение за потребителите и бизнеса в международен проект.
В понеделник юанът отстъпи с 0,4% от достигнатия едноседмичен най-много по отношение на щатския $, доближат през предходната сесия, отразявайки по-слабите търговски данни и оповестените от
Пекин планове да продължи със своята прецизна тактика " нулев коронавирус ".

" Слабият растеж на износа евентуално отразява както слабото външно търсене, по този начин и спиранията на доставките заради огнища на ковид ", споделя основният икономист в Pinpoint Asset Management. Той дава образец с спиранията на работата в цех на тайванския колос Foxconn, главен Apple.
По-рано Apple заяви, че чака по-ниски от предстоящото доставки на новите си смарт телефони iPhone 14 след основно редуциране на производството в засегнатия от вируси цех в Чжънчжоу.
" Смятаме, че износът ще спадне в допълнение през идващите тримесечия ", споделя още Чжъвей Чжан и прибавя, че международната стопанска система евентуално ще изпадне в криза през идната година.
Износът на коли във връзка с размера си също се е забавил внезапно до 60% през октомври на годишна база в съпоставяне със 106% през септември, съгласно калкулации на Reuters, основани на митнически данни.
Износът към главните пазари за Китай - тези в Съединени американски щати и Европейския съюз, също се е свил през октомври, надлежно с 12,6% и 9% на годишна основа.

Китайската търговия с Русия забавя растежа си през ноември

По-рано Reuters осведоми, че търговията на Китай с Русия е забавила растежа си през ноември заради спад на търсенето под натиска на продължаващата война в Украйна, рисковете от световна криза и строгите коронавирус ограничавания в азиатската страна.   Търговията сред двете страни внезапно се ускори след налагането на глобите от страна на Запада след нашествието на Кремъл в Украйна през февруари.   Данни от китайските митнически служби показват, че износът на китайски артикули за Русия е повишен на годишна база със 17,9% по отношение на ръстa от 34,6% през октомври, само че все пак за пети следващ месец остава с двуцифрено покачване.   Вносът от Русия през ноември се е повишил с 28,5% на годишна база по отношение на растежа от 36% през октомври.   В понеделник китайският министър председател Ли Къцян съобщи в границите на видеоконференция с съветския си сътрудник Михаил Мишустин, че двете страни би трябвало последователно да ускоряват съдействието си в основни сфери и за задълбочават икономическите и комерсиалните си връзки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР