Изненадващо, но факт - не столицата е градът у нас

...
Изненадващо, но факт - не столицата е градът у нас
Коментари Харесай

Градът с най-мръсен въздух в България не е София

Изненадващо, само че факт - не столицата е градът у нас с най-мръсен въздух.

Оказва се, че Пловдив е рекордьорът по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Това сочат данните на гражданска организация от доброволци, които мерят чистотата на въздуха в страната - Airbg.info.

Данните демонстрират, че града може да се " похвали " с 86 дни със запрашеност над нормата през отоплителния сезон. Ръководителят на групата Стефан Димитров изясни, че най-зле е била обстановката на 27 декември 2017 година и на 17 януари т.г.

Много мощно замърсяване има в Благоевград - където са измерени превишения на нормите в 98 дни, само че от групата не са присъединили града в класациите, поради дребното си станции там - едвам 11 към днешна дата.

Иванов уточни, че пикови стойности се регистрират нормално вечер сред 18:00 и 22:00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са към 30 пъти над нормата.

По думите му двете съществени аргументи за замърсяванията са отоплението на твърдо гориво и автотрафика . " Този тип отопление и температурните инверсии през зимата са най-сериозния проблем на по-големите ни градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна ", изясни той.

" При отоплителен сезон от 160 дни, в към 70 дни е имало превишение на нормите в София . Най-зле е била обстановката на 8, 26 и 27 януари, и 13 февруари ", разясниха от самодейността.

Още детайлности по тематиката прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР