Изненади в кандадатите за кметове от различните партии няма, но

...
Изненади в кандадатите за кметове от различните партии няма, но
Коментари Харесай

Изборен експерт: Твърде много съмнения има около изборите. Може би само в машините не се съмнявам

Изненади в кандадатите за кметове от другите партии няма, само че има една поредна задявка към жителите. Една от последните кандидатури е мотив за всички нас да се замислим, когато началник на вести в национална медия води договаряния с политическа партия, която и да е тя, дали не би трябвало първо да си подаде оставката, а не да приключи договарянията, а по-късно да подаде оставка. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК.
Във всички градове ще има оспорвана борба, в доста от селата също. За София уповавам се този път младежите да бъдат по-активни. Има млади претенденти, уповавам се да намерят собствен представител и да отида и да гласоподават.
Според Румяна Дечева балотаж на идния избор ще се организира в огромна част от страната.

Като извънредно резонно предложение дефинира Дечева концепцията времето от първия избор до балотажа да не е седмица, а 14 дни. Толкова покрай изборите обаче това надали ще се случи, сподели още тя.

Ние сме най-наблюдаваната страна от членките на Европейски Съюз, тъкмо тъй като доста от разпоредбите при нас не са европейски и доста постоянно се трансформират преди изборите. Никой не се вглежда в тези рекомендации, с изключение на публичния съвет. Никой в никакъв случай не ги взима поради. Всички промени в България стават в последния миг и стават, с цел да се получи някаква стъпка напред в конкуренцията при идващите избори, сподели още Румяна Дечева.

 
Имам доста подозрения към провеждането на тези избори, може би единствено в машините нямам подозрения. Имам своите подозрения във връзка с парламентарната комисия, която ще се занимава с честността на машините.Това провокира няколко въпроса: за какво няма цялостен разбор на изборния кодекс, за какво има комисия единствено за машините, само че без хартиените бюлетини, за какво се опълчва една технология на друга технология, за какво от самото начало политически сили подкопават доверието от трибуната на Народно събрание?
Машините постоянно са били охранявани от националните институции. В машините би трябвало да има опция за одит, само че той би трябвало да става по друг метод, да става незабавно след привършване на гласуването, да има някакъв ред и това да се прави от ЦИК, както написа в закона, сподели още Дечева.

Отново ще бъде доста мъчно за членовете на секционните изборни комисии. Никой не пожела да види един от проблемите – доста рано се отварят секциите и доста късно се затварят. Това, че няма заменяемост на членовете на СИК. Те като предписание са предавани от политически партии. Те няма да бъдат подговени все по същите аргументи, само че колкото и да са готови, нито един от нас не би могъл да излезе в 5 сутринта от у дома и в 10 вечерта да стои и да попълня най-безобразния протокол, който съм виждала. А аз съм виждала избори в съвсем 100 страни, добави Румяна Дечева.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР