Изненадани сме от изявленията на Ралица Агайн-Гури пред медиите днес,

...
Изненадани сме от изявленията на Ралица Агайн-Гури пред медиите днес,
Коментари Харесай

КФН прехвърли вината върху Агайн: Не ни е информирала за рисковете около Олимпик

Изненадани сме от изказванията на Ралица Агайн-Гури пред медиите през днешния ден, 22.8.2018 година, в които се насочат внушения по отношение на ръководителя и членовете на Комисията за финансов контрол (КФН). Това се споделя в изказване на КФН, изпратено до медиите.

" Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи разбор и предизвестия за вероятните опасности, свързани със обстановката към ЗК „ Олимпик “ - Кипър. Като заместник-председател на КФН, управляващ ръководство „ Застрахователен контрол “, Ралица Агайн-Гури в никакъв случай и по никакъв метод не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или ръководителя на комисията за възможни опасности по отношение на банкрута на ЗК „ Олимпик “ - Кипър. Не беше възложен разбор и оценка за вероятните неподходящи последици от банкрута на кипърската компания. Вариант с фактология по отношение на ЗК „ Олимпик “ - Кипър беше качен в деловодната система на КФН едвам в петък, 17.8.2018 година ", добавя се в позицията.

От институцията настояват, че досега не разполагат с отчета, който Ралица Агайн-Гури показа в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители обстоятелства бяха безусловно нови и непознати до този миг и за нас, акцентират от КФН.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в действие от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат цялостна самостоятелност в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат групово, като ръководителят е „ пръв сред равни “.

Недоумяваме за каква липса на информационна тактика и грижа за потребителите приказва госпожа Агайн, откакто в разгара на рецесията от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в заплатен годишен отпуск и на практика много надалеч от ситуацията, в която работеше КФН.

Правим това изказване за да се резервира репутацията на Комисията за финансов контрол като институция. Отговор на въпроса за отговорността или неналичието на такава по отношение на подхванати дейности или позволени бездействия във връзка преустановяване на активността на клона на ЗК „ Олимпик “ в България чакаме да бъде получен от назначената от прокуратурата инспекция на заместник-председателя, управляващ ръководство Застрахователен контрол на КФН, и на самото ръководство.

На ръководство Застрахователен контрол е предоставено да извърши подробен разбор на рисковете в бранша, за който дава отговор.

Комисията за финансов контрол твърди засегнатите клиенти на ЗК „ Олимпик “, че ще постави всички старания в границите на предоставените ѝ от закона пълномощия да отбрани техните ползи и да ги осведоми навреме по отношение на правата им и процедурите за отбрана на тези права, се споделя още в изказването на КФН.

Вчера Ралица Агайн подаде оставка пред Народното събрание, само че акцентира, че в проблема с " Олимпик " КФН е работила без пропуски и съгласно с пълномощията си. След банкрута на " Олимпик " към 200 хиляди души се оказаха без наложителната застраховка " Гражданска отговорност " и занапред би трябвало да чакат развиването на процедурите в Кипър, с цел да получат вероятно обезщетение. Това докара до всеобщо неодобрение, а държавното управление прикани Агайн да напусне поста си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР