Изминалите събития, посветени на изкуството и културата през майските дни

...
Изминалите събития, посветени на изкуството и културата през майските дни
Коментари Харесай

Висока оценка за Майските дни на културата в Сливен

Изминалите събития, отдадени на изкуството и културата през майските дни в Сливен, бяха измежду акцентите на инициираната от кмета Стефан Радев среща с представители на другите креативен гилдии в града. Сред тях бяха писатели, поети, художници, музиканти, артисти, общественици, педагози, читалищни деятели. Единодушно бе мнението на създателите, че тазгодишната стратегия на Майските дни на културата „ Сливенски огньове “ е предложила приказност от забавни и разнородни събития за разнообразни възрасти и усети.

Кметът поздрави всички за взаимната работа до момента и напъните, които поставят за обогатяване на изкуството и културния живот в града.

„ Искам да благодаря на всички културни институти, креативен съюзи и самостоятелни създатели, които се включиха и задно успяхме да осъществяваме тазгодишните „ Сливенски огньове “. Такива събития са плод на взаимната ни работа и на хората, които са най-активните, флагманът на културното развиване, културните институти от града и хората на изкуството “, съобщи още кметът.
В тази връзка бяха разисквани оферти и хрумвания за идната година, които да бъдат включени в културната стратегия и тя да бъде още по-атрактивна, да притегля нови публики.

На срещата тематика на полемика бе възобновяване на пространства и обекти в Сливен, които да се трансфорат в места за другарство и промотиране на разнообразни културни събития. По думите на Радев Общината има упоритости в тази посока и обмисля разнообразни благоприятни условия за финансиране. Освен това той уточни, че сега се работи по концепцията за смяна на статута и за увеличение на размера на премията „ Сирак Скитник “, която Общината възвърне след петгодишно спиране. Призът е част от Националната галерия за изобразително изкуство – Сливен, която е измежду основните събития в програмата за Димитровден.

„ Вярвам, че изкуството би трябвало да бъде поощрявано, надграждано и подкрепяно във времето. Но това не може да се осъществя единствено с общински политики, нужна е финансова помощ от страна на страната. Особено за културните институти, които са под опеката на Министерството на културата “, бе безапелационен градоначалникът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР