Изминалата събота бе подпален Културният център Иван Михайлов в Битоля.

...
Изминалата събота бе подпален Културният център Иван Михайлов в Битоля.
Коментари Харесай

Христо Матанов: Грешно е, че неприемането на РСМ в ЕС ще повиши руското влияние там, Скопие се дразни от всичко българско, което не е македонско

Изминалата събота бе запален Културният център " Иван Михайлов " в Битоля. Как да " четем " следващата провокация от страна на Република Северна Македония?

" Изненада ме единствено мястото, часът и методът, по който бе осъществена тази провокация. Иначе не бяха ли палени флагове, разрушавани монументи... стотици провокации. Осъждането е с половин уста и от премиера, и от вътрешния министър, и от президента, който другояче е много бъбрив ", разяснява историкът проф. Христо Матанов пред.

Според него РСМ се нервира от всички исторически обстоятелства и от " всичко българско, което не е македонско ". " Натискът, който оказват Щатите и Европейски Съюз, лежи на неверната причина, че неприемането на Северна Македония ще увеличи съветското въздействие там. Какво стана, когато през 2019 година с българска помощ Северна Македония влезе в НАТО? Руснаците са доста по-чувствителни, когато някой влезе в НАТО, в сравнение с в Европейски Съюз ", посочи историкът.

Голям проблем е сдвояването на Северна Македония с Албания, стана ясно от думите му. " Албания е най-антируската и най-проамериканската нация. Ако можем да ги разделим, тогава със Северна Македония ще си приказваме на различен език ", счита проф. Матанов.

" Запъваме се и толкоз. България не може да бъде накарана да пусне РСМ, да вдигне ветото. Да защитим българския интерес, това е едно от дребното неща, за които в българското общество има консенсус ", приключи историкът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР