Изминалата 2022 година. беше рекордно топла година за страните от

...
Изминалата 2022 година. беше рекордно топла година за страните от
Коментари Харесай

Миналата година е рекордна по високи температури, но тази се задава още по-страшна жега

Изминалата 2022 година. беше рекордно топла година за страните от Западна Европа. Данните демонстрират, че на множеството места по Земята междинните температури за 2022 година са били по-високи от междинните. Голяма позитивна особеност се отбелязва и в Гренландия, и в Арктика, само че поднормени междинни температури е имало в Австралия, Канада и Южна Америка, тъй като 2022 година мина под знака на Ла Ниня, която има краткотраен охлаждащ резултат върху междинната световна температура. Ел Ниньо обаче се завръща и прогнозите сочат, че по всяка възможност 2023 година ще бъде още по-топла от 2022 година Това написа Симеон Матев, лекар по климатология в СУ " Св. Климент Охридски " в.

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през миналата 2022 година в световен проект е била с 0,30 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година и с 0.49 °C по-висока по отношение на остарелия интервал – за съпоставяне 1981 – 2010 година Тези данни демонстрират, че световната междинна температура за последните 10 години се е повишила с съвсем 0.2 °C. по този начин 2022 година се оказва петата най-топла година, измествайки от тази позиция 2021 година (Фиг. 1). Водачи в тази ранглиста остават 2016 и 2020 година с почти идентични стойности на аномалията, следвани от 2019 и 2017 година

От показаните данни добре проличава, че в множеството територии и акватории на земното кълбо междинните температури за 2022 година са били по-високи от междинните. Със доста превишение на откритите правила са междинните температури в Гренландия, Западна Европа, Северозападна Африка, Западен Сибир, Централна Азия и огромна част от Източна Антарктида. С огромна позитивна особеност се отличават и температурите над моретата към Антарктида и в европейския бранш на Арктика, както и над огромна част от северната половина на Тихи океан. Наднормени са и междинните температури над по-голямата част от Атлантика и в Индийския океан.

Обратно – на огромни площи южно от Екватора в Тихи океан, междинните температури са били поднормени. Причината е траялата за трета поредна година Ла Ниня. С негативна особеност се открояват и огромни площи от източните региони на Южна Америка, централните елементи на Канада, обособени площи в Африка и Азия. С негативна особеност са междинните температури и в по-голямата част на Австралия, като се изключи най-северните региони на най-малкия по повърхност континент на Земята.

Европа

При обобщението на данни в по-малък ареал температурите имат по-големи отклонения от нормите спрямо световната междинна температура. Затова аномалиите на междинната европейска температура съвсем постоянно е по-голяма. За 2022 година междинната европейска температура е с 0,87 °C над междинното за интервала 1991 – 2020 година С тази особеност миналата година се подрежда като втората най-топла календарна година. В Европа лидер в тази ранглиста е 2022 година, с отклоняване от 1,2°C над междинното за интервала 1991 – 2020 година Като 2022 година е малко по-топла от 2014, 2015 и 2019 година, които имаха междинни температури сред 0,74 и 0,79°C над междинните. За последните 10 години скоростта на покачване на междинните европейски температури е към 0.45 °C или повече от два пъти по отношение на скоростта на покачване на световната междинна температура. Неслучайно Световната метеорологична организация разгласи, че

Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

В районен проект, като се изключи Исландия и дребни по площи зони в Източното Средиземноморие, останалата част на континента е с наднормени междинни температури през 2022 година

Трябва да се означи, че тази наднорменост се усилва от изток на запад и за огромна част от западноевропейските страни 2022 година беше най-топлата година, най-малко от 1950 година насам, съгласно данните на Коперник (C3S). А в някои страни 2022 година е била и най-топлата година в цялата им метеорологична история. Във Франция миналата година е най-топлата от 1900 година насам, като побеждава предходния рекордьор 2020 година

Испания също регистрира най-топлата година в своята метео история. Същото записва и Италия, като забавно е да се означи, че базата данни за годишни температури води началото си от 1800 година

В Германия по предварителни данни миналата 2022 година дели първото място с 2018 година Въпреки студения декември Англия също регистрира най-топлата година, побеждавайки предходния водач 2014 година И нещо впечатляващо – в Централна Англия, началото на инструменталните наблюдения на температурата на въздуха са най-старите в света и водят началото си от 1659 година – или към този момент 364 години. Там 2022 година също е най-топлата в цялата годишна редица с данни. Ирландия е с надалеч по-кратка метео история, датираща от 1900 година, само че 2022 година също е рекордно топла, тя " бие ” предходните най-топли години 1945 и 2007 година Трябва да се означи, че върховете за Англия и Ирландия са по предварителна обработка на данни, като към момента се изчаква да премине окончателният надзор на данните.

Причина за този огромен дял за рекордните годишни температури в тези страни има най-топлото записано лято в Европа. За пръв път във Англия е записана безспорна оптималната температура над 40 °C. Интересен и в същото време стресиращ е фактът, че предходният връх е усъвършенстван допълнително от 40 станции в Обединеното кралство. В момента най-високата температура на Англия " държи " Конингсби, Линкълншир със стойност 40,3°C регистрирана на 18 юли 2022 година На същата дата паднаха върховете и на Уелс и Шотландия. Лондон също към този момент се " гордее " с безспорен най-много над 40 °C.

Горещата вълна в средата на юли усъвършенства рекордните температури на редица станции в Португалия (47.0 °C най-високата температура за целия месец в Европа), Испания, някои централноевропейски страни, както и във Франция и Германия.

Психологическата граница на 40 °C пълзи на север и към този момент Северна Германия има стойност над този предел. На 20 юли 2022 година в Хамбург бяха регистрирани 40.1 °C. За Германия това бяха немислими стойности до този миг, още повече за този северногермански град, прочут по-скоро с мрачното и хладно време.

В България

В нашата страна миналата 2022 година е следващата със междинни температури над нормата. Според данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции, миналата 2022 година е била с най-голяма позитивна особеност в северните елементи на Северна България, до момента в който над крайните южни региони от страната отклонението от нормата е по-малко, само че още веднъж в позитивна посока. Най-близко до нормите са били междинните температури в междинните и високите елементи на планините.

От началото на новия век всички години са с позитивна особеност по отношение на междинните температури за интервала 1961 – 1990 г (Фиг. 7). Само през 2005 година е регистрирана незначителна негативна особеност. Най-топлата година в нашата страна досега е била 2019 година, следвана от предходната 2020 година На този декор миналата 2022 година се бори за третата позиция в тази ранглиста и има огромен късмет да победи 2007 и 2015 година, само че това публично ще стане ясно след обработката на по-голям масив от данни. Трендът на покачване на междинните температури в нашата страна от началото на века е с към 0.5 °C на десетилетие.

Изминалата 2022 година в нашата страна е била с топли месеци януари и февруари, които способстваха за следващата топла зима, каквото беше зимата на 2021/22 година През март месец обаче междинните температури в страната бяха под нормата, изключително в планините, където имаше места с близо 5 °C по-студено от междинните температури и то за по-студения климатологичен интервал 1961 – 1990 година Март 2022 година беше най-студеният март за последните 26 години – от март 1996 година Април и май бяха с температури към нормата и по този метод пролетта на миналата година беше сезонът със междинни температури към и под нормата. Лятото беше наднормено, само че със относително дребна позитивна особеност, съпоставена с множеството лета от новия век. Нещо повече – в средата на юли имахме леден интервал, през който бяха сложени няколко студени върха и през който в София за първи път бяха регистрирани три следващи дни с минимална температура под 10 °C през юли, като в един от тези дни температурата се намали до 6 °C, а в някои затворени котловини и високи полета се приближи до нулата. През септември за огромна част от страната междинните температури също бяха под нормата, само че от октомври до края на годината се редуваха месеци с доста огромни позитивни аномалии. Само ще напомним, че през ноември в страната още веднъж бяха измерени стойности над 30 °C, което се случва за втора поредна година.

В умозаключение, може да се каже, че в световен проект миналата 2022 година не беше от рекордно топлите години, само че още веднъж е покрай върховете на тази ранглиста. Една от аргументите за по-малката позитивна особеност спрямо призьорите е вихрещата се за трета година Ла Ниня, както и последствията от изригването на вулкана към Тонга при започване на 2022 година До този извод доближават и в Британската метео работа, откъдето обявиха, че през последните три години световната температура е повлияна от резултата на продължителната Ла Ниня, която има краткотраен охлаждащ резултат върху междинната световна температура. Очакванията на числените модели са за връщане към релативно по-топли условия в някои елементи на тропическия Тихи океан и надлежно усилване на Ел Ниньо.

Вероятно тази смяна ще докара до това, че световната температура през 2023 година ще бъде по-висока от тази на миналата 2022 година

Според проф. доктор Адам Скайф, началник на отдела за дълготрайни прогнози в Метеорологичната работа на Англия, 2023 година може и да не бъде рекордно топла, само че повишаването на световните излъчвания на парникови газове продължава с бързи темпове и евентуално идната година ще бъде още една удивително топла година. Поредната среща на COP 27 на специалисти и политици, обвързвана с измененията в климата, беше отдадена точно за справяне с последствията от световното стопляне и на решенията, които могат да бъдат подхванати.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР