Изминаха точно шест месеца от началото на руската инвазия в

...
Изминаха точно шест месеца от началото на руската инвазия в
Коментари Харесай

Шест месеца война в Украйна в графики и цифри -

Изминаха тъкмо шест месеца от началото на съветската инвазия в Украйна. На 24 февруари в телевизионно послание съветският президент Владимир Путин разгласи началото на " специфична военна интервенция " в Донбас, пренебрегвайки апелите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за мир.

В Киев започнаха да вият сирени за въздушна заплаха, а украинският президент Володимир Зеленски съобщи:

" Това е звукът на нова желязна завеса, която се спуска и затваря Русия от цивилизования свят. Нашата задача като нация е да създадем по този начин, че тази завеса да не минава през нашата украинска територия, а през домовете на руснаците. "

В този ден животът на доста хора се трансформира вечно.

В Деня на независимостта на Украйна, 24 август, краят на войната не се вижда. Би Би Си прегледа по какъв начин последните шест месеца са се отразили на Украйна и други страни в графики и числа.

1. Украйна преди нашествието



Преди войната самопровъзгласилите се и подкрепяни от Русия Донецка и Луганска " национална република " направляваха обилни елементи от Донбас.

На 21 февруари Владимир Путин разгласи, че Русия има намерение да признае тези самопровъзгласили се квазидържавни формирания за страни.

Този ход беше наказан от Украйна, западните страни и НАТО, само че официално решението разреши на Путин да вкара войски в Украйна.

Осем години по-рано, през 2014 година, Русия анексира и украинския Крим, макар че по-голямата част от света в никакъв случай не е признавала полуострова за съветски.

2. Украйна шест месеца по-късно

Области на Украйна под съветски надзор



След шестмесечни сражения съветските сили съумяха да открият надзор над обилни региони в Източна Украйна. Но съветските военни бяха принудени да изоставен завзетите от тях селища край Киев и други огромни градове в северната част на страната.

Територията на Луганска област към този момент е под цялостния надзор на Русия. В Донецка област армията продължава постепенно да напредва.

Харков е подложен на обстрел в продължение на доста месеци.



Завземането на завода " Азовстал " в Мариупол през май след дълга и кървава блокада даде на Русия сухопътен кулоар към Крим и надзор над Азовско море.

Русия към момента управлява Крим, само че през последните седмици системите за противовъздушна защита на полуострова се задействат все по-често. Руските управляващи настояват, че стрелят по безпилотни самолети.

В южната част на страната първият относително огромен украински град, високомерен от Русия, е Херсон. Сега украинците се пробват да си го върнат, като нанасят удари по мостовете над река Днепър.

3. Брой на жертвите

Украйна приказва за гибелта на повече от 13 000 души.

Реалната цифра е може би е по-голяма: бойните дейности усложняват преброяването на починалите.

 Преброяването на жертвите във всеки боен спор е извънредно комплицирана задача.

Би Би Си проучва данни от американската неправителствена организация Acled, която е профилирана в събирането на информация за международните спорове. По данни на Acled над 13 000 души са починали във войната в Украйна от 24 февруари до 10 август.

Според специалисти обаче действителният брой на жертвите може да е доста по-голям.



Украйна и Русия настояват, че по време на войната са починали десетки хиляди, само че данните им не съответстват и не е допустимо да бъдат тествани.

 Организация на обединените нации не счита за надеждна информацията за жертвите, предоставена от самите страни в спора.

4. Бежанци

В страните от Европа са регистрирани 6,4 млн. украински бежанци. 

   По данни на Организация на обединените нации от началото на войната в Украйна са избягали минимум 12 милиона души.

Повече от пет милиона са отпътували в чужбина, най-вече в прилежащи страни. Други седем са били принудени да намерят нов покрив над главите си, без да напущат Украйна.

Неколкостотин хиляди от напусналите обаче към този момент са се завърнали в Украйна, изключително в огромните градове като Киев.



По данни на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците над 6,4 милиона души са напуснали Украйна и са се насочили към Европа сред първия ден на съветската инвазия и 17 август.

Някои украинци, изключително жителите на окупираните територии, отпътуват за Русия. Президентът Путин съобщи, че неговите сили са евакуирали 140 000 руснаци от Мариупол. Руската страна упорства, че украинците отпътуват за Русия непринудено, само че доброволчески групи, които оказват помощ на украинците да изоставен Русия, настояват, че хиляди към този момент са отпътували.

Повечето от тези, които са отпътували за Европа, са отишли в Полша или Германия.

5. Щети

Украйна: Щетите от разрушената инфраструктура се правят оценка на 108 милиарда $.

Въздействието на шестмесечната война върху инфраструктурата на Украйна може да се види с просто око.

Там, където в миналото е имало къщи и величествени здания, през днешния ден има единствено руини.



Към 8 юни специалисти от Украинското учебно заведение по стопанска система правят оценка вредите в инфраструктура, нанесени на Украйна от военните дейности, на към 39 милиарда $.

По оценка на учебното заведение по стопанска система общите вреди по инфраструктурата възлизат на 104 милиарда $.

6. Прехрана

 Войната изостри така и така тежката международна продоволствена рецесия.

Много страни купуват зърно от Украйна, само че от февруари насам Русия блокира украинските пристанища в Черно море.

През юли Киев и Москва, с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, реализираха съглашение, което разреши деблокирането на украинските пристанища.



В съглашението се споделя, че Русия е поела ангажимент да не обстрелва пристанищата по време на транзитирането на хранителни товари, а украинските кораби са поели ангажимент да ескортират корабите през минирани региони.

В рамките на това съглашение няколко плавателни съда с товари към този момент напуснаха украинските пристанища в Черно море.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който взе присъединяване в диалозите, прикани интернационалната общественост да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява спазването на съглашението за украинското зърно.

Турският президент Реджеп Ердоган счита, че съглашението за експорт на зърно може да бъде основа за по-широки договаряния сред Русия и Украйна. Но ентусиазмът му се споделя от малко на брой. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи по-рано, че договарянията ще стартират едвам откакто съветските войски изоставен украинската земя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР