Изминаха близо 20 години упорита детективска работа и следа, която

...
Изминаха близо 20 години упорита детективска работа и следа, която
Коментари Харесай

Открадната монета на стойност 1 милион долара се върна в Израел

Изминаха близо 20 години упорита детективска работа и диря, която пресичаше континенти, преди казусът с изчезналата светиня от 1 милион $ да бъде завършен, написа " Би Би Си ".

„ Една скъпа част от историята най-сетне се прибира вкъщи “, сподели американски чиновник.

Тази част от историята е дребна сребърна монета с богата символика, изсечена по време на еврейско въстание преди близо 2000 години.

Открадната в Израел през 2002 година, в последна сметка е била проследена, конфискувана и се връща там, откъдето е пристигнала.

Сагата стартира, когато Израелският орган по антиките (IAA) научава от информатори, че монетата е взета от палестинци от богатство, намерено в долината Ела, южно от Йерусалим.

IAA споделя, че е прекарало идващото десетилетие и половина в опити да открие монетата, която е минала през противозаконните пазари за антики в Израел, Йордания и Обединеното кралство.В последна сметка е била изнесена в Съединени американски щати за продажба на търг през 2017 година

IAA предупреждаваРазследванията на вътрешната сигурност на Съединени американски щати (HSI), които по-късно поематадминистративното настойничество над монетата.Разследването е предадено на отдела за трафик на антики към окръжния прокурор на Манхатън (ATU), който получавасъдебна заповед за репатриране на монетата въз основа на информация от информатори в пет страни, благодарение на управляващите в Европа и Близкия изток.

Монетата беше предадена в понеделник на гала в офиса на окръжната прокуратура на Манхатън, на която участваха американски и израелски чиновници, в това число посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан.

„ Днес се причисляваме към нашите сътрудници, с цел да върнем необикновено рядко парче от историята на Израел, монетата от четвърт шекел, знак на независимостта от времето на римското наличие в това, което в този момент е актуален Израел “, сподели сътрудникът на HSI Рики Джей Пател на събранието.

Сребърната монета с щамповани еврейски претекстове е една от единствено четирите от този тип, за които е известно, че съществуват.IAA го датира от 69 година сл. Хр. - четвъртата година от Голямото въстание.

Сеченето на такава монета е " в действителност декларация за самостоятелност от евреите в земята на Израел, изказване против могъщата империя, която стоеше пред тях ", сподели Илан Хадад от IAA.

Голямото въстание е протест на евреите в Юдея против потисническото ръководство на римляните, които са поставили завършек на еврейската самостоятелност там век по-рано.

Въстанието кулминира с унищожаването от римляните на Йерусалим и втория еврейски храм през 70 година сл. Хр.

Смята се, че броят на убитите евреи варира от стотици хиляди до над един милион.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР