Изминаха 7 години от удара срещу Корпоративна търговска банка (КТБ),

...
Изминаха 7 години от удара срещу Корпоративна търговска банка (КТБ),
Коментари Харесай

Ще има ново разследване на фалита на КТБ, в САЩ вече го правят

Изминаха 7 години от удара против Корпоративна комерсиална банка (КТБ), само че истината за нейното банкрутиране към момента будят доста въпросителни. Този банкрут – на 04.06.2014 година – не е инцидентен. Зад него стоят доста заинтригувани лица – и Доган, и Пеевски, и Цонев, като глава на Бюджетната комисия и Орешарски, като министър-председател. А най-големият абсурд в историята на третата българска страна е, че Орешарски стана министър председател имено благодарение на тази банка. Силата на този неуспех бе проектирана от Българска народна банка отпред с Иван Искров и Димитър Костов и бе съгласуван с АББ (Асоциацията на Банките в България). Създадоха се съвършени условия за неестествен банкрут, съпроводен от назначението на квестори, които най-вероятно скоро ще се срещнат с правораздаването. Тук се мълчи и обстоятелствата се прикриват. Но в това време следствие в Съединени американски щати по закона „ Рико “ Нюйоркският областен съд ще потвърди, че банкрутът на КТБ е един неповторим, огромен и неотложно значим урок за ръководещи и основна прокуратура. Ще се наложи още един път цялостен обзор на банкрута на КТБ. Което ще докара до политически обзор за положението в България и надлежно до излизането на олигархията на сметло, дружно със задкулисието.

И по този начин: Как започва процесът към подготовката на банкрута?

С квалифициран фиктивен и нереален атентат към народния представител Пеевски. И минаха през измама и неистини през медийни подстрекавания, изкуствено бавене и протакания от Българска народна банка. Имено Българска народна банка не направи ситуационен проект за вероятния банкрут, а потегли по пътя на гнусната неистина. Управителния Съвет на Българска народна банка провлачи посредством публични известия за медиите, прекачване на отговорности и най-после не извърши уговорката, който бе поел – обществено!

Защо? Защото, както бе отбелязал Стоян Александров на 18.10.2014 година във връзка с шефа на Българска народна банка Иван Искров: „ Той е несъответствуващ човек на несъответствуващото място! Капацитетът му е непълен! Най-скъпото за страната ще е, да се банкрутира КТБ. “

От дублиращата низост на Българска народна банка през игрите във Висшия административен съд, до ролята на президента Плевнелиев дистанцията бе единствено една крачка. А офанзивата против Цветан Василев бе напряко брутална. Добре, че той усети накъде отиват нещата и съумя да запази живота си, напускайки страната.

При старта на банкрута на КТБ ситуацията в България беше прекомерно комплицирана. Управлението на Орешарски бе под директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и персонално от Доган. Пеевски като един от уредниците на банкрута дружно с Йордан Цонев можеше да направи всичко това, което бе належащо.
Той преразпределяше схемата сред основния прокурор и вътрешния министър, да блокира бюджетната комисия и да нанесе най-силния удар против банката посредством Българска народна банка. Уточнявайки всичко това, не може да не видим и другия фактор за старта на банкрута – несъгласието сред министър председател – президент. Наред с това в Русия също имаше съществени банкови проблеми, а от там се чакаха някои инфраструктурни планове, в които банката имаше планове за присъединяване. мислене у Цветан Василев с покупката на телекома на НУРС след това ще потвърди, че той е изненадал много ония, които са го оценявали. Тези мащаби и изгоди към вложителите на Василев са породили злоба, яд и проекция на цялостен негатив.

Условията за утежняване на ситуацията при започване на 2014 година и връзките сред Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия предопределиха бъдещето на банката и подготовка за банкрута. Движение за права и свободи усещаха, че в случай че тези несъгласия набъбнат и се ускорят в друга тенденция, няма да могат да блокират Цветан Василев, пропускайки опцията за банкрут. Още при започване на февруари 2014 година Пеевски и Доган стартираха с непълен опит за директен напън против Василев. Отказът на Василев да трансферира огромна част от собствеността си на Пеевски изостриха до прекаленост връзките им. И тогава се пласира версията, че Василев е провел свалянето на кабинета на Борисов и отново той е възнамерявал по някакъв метод да изпрати Доган и Пеевски в историята.

В тази трудност пораждат няколко въпроса.

Ще защитят ли банките Цветан Василев? Как ще реагират олигарсите? Как и от кои позиции ще работи Банков контрол?
Ще съумее ли Иван Искров да тушира несъгласията сред Пеевски и Цветан Василев?

Отчитайки получената и детайлизирана информация на 90-95% можем да създадем няколко извода: Първото събитие е стартирането на партийно-политическа групировка, отпред с Николай Бареков. И тук поражда въпросът: Може ли Бареков да е финансиран от банката за да провежда огромен опозиционен блок? А възможно ли е този блок да е заложен и плануван като лидерски план на Цветан Василев?
По отношение на финансите е мъчно да се потвърди, че банката е ангажирана с такава партийна стратегия. Ясно е и че Василев надали е разчитал на такива мечти. Работата на банките е към момента незадоволително цялостна като обсег, с цел да се отклони Василев да се осъществя посредством политика.

Тогава измежду банковите среди и най-много изразените неколкократни схеми за злепоставяне от сътрудниците банкери от АББ (Асоциация на Българските банки), че Цв. Василев е възнамерявал, проектирал и почнал да работи по политически план, който да го докара до изпълнителната власт като министър – ръководител.

Просто Василев им демонстрира, по какъв начин посредством модела на финансовото и капиталово равновесие може да се отиде надалеч. Той търсеше и си осигуряваше на ниска цена запас и внезапно усилваше капитализацията на своите вложения. Василев използуваше различен вид на поетапност, която му даваше преимущество пред всички други. Изграждането на КТБ е била най-важната задача за Цв. Василев, а не политическата еквилибристика.

Възниква обаче най-важният въпрос, обвързван със стила на Цв. Василев като човек и обсег на неговата подготовка! Възможно ли е хората, които провокираха банкрута на банката да не познават неговата „ релейност “ (като многопластов човек)? Или познавайки го в действителност са се страхували да не стане един ден министър председател?

Ако се бе съгласил с Пеевски да му трансферира благосъстоятелност заработена през последните цели 15 години от неговия живот, Василев може би щеше да се размине с банкрута. Отказът обаче задейства ударът против него.

Убеден съм, че едно същинско, задълбочено следствие на банкрута на КТБ, ще потвърди абсолютно фалшификациите по сглобяване на правосъден развой. Ще се посочат и същинските участници в този развой.

Трябвало е Цветан Василев да бъде осъден.

КТБ е била средството. Събаряме банката, унищожаваме Василев. Това е проектът.

Нещо повече, посредством обвинявания против него ще отвлечем вниманието от това, което вършим ние. Така и стана. Политици и прокуратурата съумяха няколко години, посредством медиите на Пеевски и Борисов да насаждат негативно отношение към Василев. Бил забогатял, като източвал пари от банката, която пък била пирамида. Това е такава нелепост, че не заслужава да се разяснява изобщо. Доказателство са активите на КТБ – Виваком, „ Дунарит “, „ Авионамс “, Петрол и десетки още компании и предприятия.

Смятам, че публичното мнение към този момент се е трансформирало доста. За страдание това, което не се случи у нас – задълбочено следствие на обстоятелствата – се случва в Съединени американски щати. Съвсем скоро ще научим резултатите от изследванията там. Събраните обстоятелства и документи по следствието „ Рико “ ще хвърлят нова светлина върху банкрута на КТБ. Със сигурност това ще се отрази на процесите в България по тази тематика.

В умозаключение ще споделя нещо, за което си мисля от дълго време. Дали казусът Цветан Василев не е повтаряне на това, което се случи с съветския предприемач Ходорковски? Сходствата са доста. Може би е рано още да вършим цялостен паралел, поради незаявени политически упоритости от Василев, само че някой ден и това може да стане. Защото Василев и сътрудниците му от банката, които в този момент са обвинени, ъс сигурност ще завоюват процеса, проведен против тях. Ще завоюват точно тъй като този развой е проведен и манипулиран.

Кольо Парамов,

Финансов специалист, някогашен основен инспектор на Българска народна банка
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР